Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

En död i skånsk masskrock

En person omkom och närmare ett hundratal personbilar och lastbilar brakade ihop på Tranarpsbron på E 4 nordöst om Helsingborg.Vägen stängdes av efter olyckan och tros inte vara helt farbar på flera dagar.

Masskrocken inträffade vid elvatiden på tisdagen på den cirka tre kilometer långa Tranarpsbron mellan Åstorp och Östra Ljungby. På bron rådde svår halka och nedsatt sikt på grund av tät dimma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera personer klämdes fast i sina bilar och fick skäras loss. Närmare 50 personer med varierande skador fördes till sjukhus. Fyra av dem hade allvarliga men inte livshotande skador, uppger polisen.

Efteråt stod de kraschade fordonen huller om buller på båda sidor om mitträcket. Vittnen på plats förfärades av åsynen. Även räddningsledaren Jonas Hellsten:

-Det här är den värsta olyckan jag varit med om under mina 30 år i det här arbetet, sade han till hd.se.

Björn Lindgren, fotograf på Scanpix, sade till TT att han aldrig tidigare hade sett något liknande.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen uppgav Trafikverket att räddningsarbetet på Tranarpsbron avslutats och att röjningsarbetet påbörjats.

-Trafikverket har gjort en första besiktning av bron, men det är fortfarande så rörigt på platsen att vi kan inte göra någon riktigt besiktning förrän i morgon bitti, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid besiktningen konstaterades stora skador på broräcken och kantbalkar.

-En försiktigt prognos är att den västra bron ska kunna öppnas för trafik någon gång under onsdagen. När vägen väl öppnas kommer hastigheten förmodligen att vara begränsad.

Den östra brodelen kommer att ta längre tid att få i farbart skick.

-Det kan ta ett till två dygn innan den kan öppnas igen, säger Denny Josefsson.

Under onsdagsförmiddagen väntas en uppdaterad prognos för när hela bron kan vara öppen.

Skånepolisen uppger till Dgens Eko att däcken på alla inblandade fordon ska kontrolleras.

Trafiken leds om från Åstorp på väg 21 till Klippan och därefter väg 13 till Östra Ljungby och omvänt. Alternativ väg söderut från Jönköping är Nissastigen, väg 26, och E 6 söderut för att nå Malmö och Helsingborg.

Mest läst