Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

En död i isolycka vid Amundön

Mannen avled och kvinnan ligger på sjukhus efter att ha gått genom isen utanför Stora Amundön på lördagen.

- Hennes tillstånd förbättrades avsevärt under söndagen. Kvinnan vårdas på intensivvårdsavdelning, men kommer troligen överföras till en vanlig vårdavdelning under måndagen, säger Margareta Bjerkman vid Sahlgrenskas pressjour.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, och en man var ute och åkte skidor på isen vid sydspetsen på Stora Amundön utanför Skintebo i Askim när olyckan inträffade. De hade även sällskap av en hund.

Privatpersoner hörde plötsligt kvinnans rop på hjälp och larmade 112. I larmet vid 15-tiden framgick att det var en kvinna och en hund, som gått igenom isen. Privatpersonerna hjälpte kvinnan och hunden upp ur vaken.

SOS Alarm skickade vid larmet ambulanshelikopter, två ambulanser samt räddningstjänst med dykare från Frölunda brandstation. På väg till olycksplatsen får de information om att kvinnan har räddats ur vaken och därför vänder de tillbaka.

- Det var först när kvinnan hade förts till sjukhus och hunden till Blå Stjärnan som vi började att räkna på utrustningen. Då såg vi att det var två stavar för mycket, säger Birger Knutsson räddningsledare vid Sjöräddningen, ansvarig för farvattnen vid olycksplatsen.

Då tillkallades Sjöräddningens helikopter som hämtade fler dykare samt personal från Lindome brandstation.

- Informationen vände. Någon person kunde finnas kvar och de ville ha eftersök i vaken, bekräftar räddningstjänstens stabschef Per Lie.

- Ja, vi såg någonting i vaken. Något mörkt, kanske en svart jacka, säger Birger Knutsson.

Sjöräddningens helikopter landade vid strandkanten medan ytbärgare och dykare gick ut till vaken och hämtade upp mannen som de fann direkt med skidorna fastspända.

Mannen var avliden vid ankomsten till Sahlgrenska sjukhuset. Han identifierades senare genom hundens ID-märkning i örat.

Kvinnan hade mycket svåra nedkylningsskador och hade en kroppstemperatur på 26 grader vid ankomsten till sjukhus.

Räddningstjänsten varnar allmänheten för att ge sig ut på havsisar. Isen verkar stabil, men kan vara farlig. Just vid Stora Amundön kan isen kan ha varit tunn, då det finns flera sund vid öns sydspets.

För skridskoåkare är isdubbar självklar utrustning på havsis och sjöar. Men västkustens åkare har inte samma vana som ostkustens, konstaterar Sjöräddningen. Ett tips är att skidåkare kan använda sina stavar som dubbar, genom att hålla händerna på snöskydden.

Mest läst