Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"En bra debatt som lyfte de viktiga frågorna"

Det blev en stundtals het debatt, med tydliga politiska skiljelinjer, när GP:s Pratbar hade premiär. Ämnet var bostadssituationen.

Det blev en stundtals het debatt, med tydliga politiska skiljelinjer, när GP:s Pratbar hade premiär. Ämnet var bostadssituationen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När kamerorna slutat rulla och ljussättningen släckts ned stod debattörerna kvar i klungor på West Coast på Gothia Towers. Bostadsfrågorna engagerar och Fastighetsägarnas Charlotte Andersson, socialdemokraten Mats Arnsmar, Hyresgästföreningens Anna Lönn Lundbäck, stadsarkitekten Björn Siesjö och moderaten Martin Wannholt fortsatte spontant en stund till.

- Det var en bra debatt, som lyfte de här viktiga frågorna, säger Björn Siesjö.

Debattledaren, GP:s krönikör Sarah Britz konstaterar att bostadsfrågorna är komplexa, och att debatten gav många ingångar och förhoppningsvis lite ny kunskap till dem som lyssnade.

- Jag hoppas att folk gick härifrån lite klokare.

Hennes egen reflektion efter debatten – och de artiklar GP publicerat under veckan – är att Göteborgs politiker har vaknat sent.

- De har ett stort ansvar för den här situationen, men jag tycker att man ser här i kväll att det finns en stor vilja, säger hon.

Björn Siesjö håller med att det varit lite segt på byggsidan i Göteborg tidigare, men han tycker att det redan är på väg åt rätt håll med ett snabbare planarbete.

- Det har varit för dålig fart, men vi börjar plocka upp det.

Som GP berättat tidigare i veckan har Göteborg i dag en brist på upp emot 20 000 bostäder, från att det varit i princip jämvikt på bostadsmarknaden för femton år sedan.

Under hela den tidsperioden har socialdemokraterna varit det styrande partiet i staden, och Mats Arnsmar visade under debatten prov på viss självkritik. Men han menar också att det håller på att förändras.

- Vi har gjort en massa förändringar för att öka takten. Vi har snäppt upp det och ska snäppa upp det ytterligare.

Moderaten Martin Wannholt håller inte alls med. Att få fart på bostadsbyggandet är den näst viktigaste frågan för partiet lokalt – bara skolan är viktigare – säger han. Och han vänder sig mot den bild som majoriteten och tjänstemännen på fastighetskontoret ger, att det är svårt att snabbt öka byggtakten. Och med de förändringar av plan och bygglagen som är på gång kommer att skynda på processen ytterligare, säger han.

- Vi måste få fart på byggandet. Det hotar hela tillväxten att byggs för lite. Stockholm och Malmö drar ifrån.

Han tycker att kommunen borde bli bättre på att ställa kvar på byggbolagen. Vill de bygga 100 lägenheter i bästa läge borde de också tvingas att bygga tio småhus i till exempel Hammarkullen.

- Men det är klart, vi har underpresterat i kommunen. Då är det inte så lätt att ställa krav. Det står ju bolag som vill bygga i kö.

Att det nästan bara byggs i attraktiva områden är också ett problem GP tagit upp under veckan. Lundby och Norra Älvstranden toppar överlägset listan över nybyggen under 2000-talet. I till exempel Hammarkullen finns det däremot nästan ingen som vill bygga – trots att det finns ett behov.

Björn Siesjö säger att marknaden får styra för fritt. Här skiljer sig Sverige från flesta andra länder i Europa.

- Bostadsbyggande är en viktig samhällsfunktion. Vi skulle behöva titta på de bästa exempel som finns på det området. För att undvika en ökad segregation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.