Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Olycksplatsen
Olycksplatsen dagen efter den våldsamma bilexplosionen.

En av de döda - ledande person inom kriminellt nätverk

En av de fyra personer som förolyckades vid explosionen i en Volvo i Torslanda under fredagen tillhörde grov organiserad brottslighet på Hisingen. Under söndagen fortsätter förhör och tekniska analyser.

På söndagsmorgonen säger polisens presstalesperson Tommy Nyman att polisen fortsätter arbetet med den sprängda bilen i Torslanda. Explosionen utreds inom den pågående särskilda händelsen Trygg i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det viktiga för oss nu är att få svar på analyserna om vad det är för sprängämne. Vi fortsätter att jobba på två fronter, att det är de i bilen som har haft något explosivt ämne med sig, alternativt att någon annan har stoppat in det.

Han säger också att det kommer att hållas förhör "med personer som kan tänkas lämna uppgifter" under dagen och att annan teknisk undersökning pågår.

- Brottsrubriceringen är fortfarande brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det är samma som det varit från början. Det finns ingen förändring i det,

Det finns uppgifter om att ytterligare en person i bilen skulle ha kopplingar till gängbrottslighet. Har ni någon sådan uppgift?

- Nej, inte som jag känner till i alla fall, säger Tommy Nyman.

En av männen som förolyckades tillhörde grov organiserad brottslighet på Hisingen. Han var under många år ledande i en konstellation i Norra Biskopsgården.

Den 32-årige mannen har tidigare blivit beskjuten under konflikterna i stadsdelen. Han har också befunnit sig utomlands under vissa perioder under de senaste åren.

32-åringen fälldes i hovrätten för inblandning i ett gängmord 2008.

Läs mer: Alla dödsoffer inte identifierade efter explosionen

 

Polisen bekräftar vid klockan 18.25 på lördagen mannens koppling till grov organiserad brottslighet.

- Vi bekräftar nu kopplingen till konflikten på en person som är avliden, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Storgöteborg.

Betraktas händelsen som ett angrepp mot bilen eller som en olycka, som så att säga inträffat inifrån?

- Vi jobbar i båda spåren och det kommer att ta viss tid att kunna uttala sig om det, säger Robert Karlsson.

Tre av de fyra personer som omkom i bilexplosionen i fredags är identifierade och anhöriga har underrättats. En fjärde personen är ännu inte identifierad. Två av de omkomna männen är födda 1982 respektive 1986. Flickan är född 2010.

 

Teknikerna arbetar nu förutsättningslöst för att hitta förklaringen till den våldsamma explosionen.

- Vi jobbar brett. Det kan vara vad som helst. Vi vet inte och har inget motiv, säger Robert Karlsson.

 

Enligt en poliskälla är dock huvudteorin att någon inne i kupén, på ett oförsiktigt vis, handskats med sprängämnen och att dessa sedan detonerat av misstag. Detta är emellertid en hypotes som Robert Karlsson inte vill kommentera.

- Nä, det är något som den framtida utredningen får utvisa.

 

Förundersökningen bedrivs under rubriceringen brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Detta indikerar att polisen ser tragedin som en olycka och inte ett attentat.

 

Finns det i nuläget andra brottsmisstankar i utredningen?

- Nej, men man får alltid lämna ett utrymme för att det skulle kunna vara något annat. Vi har inte fått resultat av den tekniska undersökningen.

 

Visar det sig vara så att någon preparerat bilen, för att sprängmedel skulle explodera under färd, har gängkonflikten hamnat på en helt ny nivå. Då har den ena sidan medvetet mördat bland annat en litet barn.

- Vi får verkligen hoppas att det inte är så. Det vore en fullständig katastrof, säger en person inom rättsväsendet i Göteborg.

 

Det som också tydligt talar emot ett gängdåd, är att merparten av de ledande individerna i den grupp som stridit mot Norra Biskopsgården för tillfället sitter häktade eller fängslade.

Bild - 2
Mest läst