Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

En av de döda arbetade på krogen

En av de som dog vid skottlossningen i Biskopsgården arbetade på den restaurang där händelsen inträffade. Den unge mannen är helt ostraffad och blev 20 år gammal. - Det var vanligt folk där på krogen, vanliga killar, vanliga arbetare som kollade på fotboll, säger en källa till gp.se.

Två döda och uppemot 15 skadade, varav ett antal allvarligt är det aktuella resultatet av skottlossningen vid 22.30-tiden i går.

Läs också: Liverapporteringen på gp.se

Läs också: Två unga män sköts ihjäl - minst tio skadades

En av de döda är enligt en källa med insyn i utredningen en ung man med en funktion på restaurangen som blivit en viktig samlingsplats i området runt Vårväderstorget.

Den andre avlidne är en 25-åring som beskrivs som framträdande inom det kriminella nätverk som dominerat Södra Biskopsgården de senaste åren. Skotten som avfyrades med automatvapen av två maskerade män tros i huvudsak ha varit avsedda för honom. Enligt uppgift ska 25-åringen ha stått vid eller i närheten av baren då han sköts. Den yngre mannen ska ha påträffats utanför.

En uppgift till gp.se gör gällande att en annan framträdande man i samma nätverk lämnade den aktuella krogen bara en kort stund före den brutala skjutningen.

I övrigt ska gruppen restaurangbesökare vara fotbollsintresserade gäster. Matchen mellan Barcelona och Manchester city pågick och sändes i restaurangens bar.

- Det är det som är det hemska. Människor var där för att ha kul och koppla av och så hände detta, konstaterar en källa.

Läs också: Här är gängen som styr

Vid en pressträff på torsdagsförmiddagen ville inte regionpolischefen Klas Friberg kommentera uppgifter i andra medier om att skyttarna skulle ha varit klädda i dödskallemasker och att en av dem skulle ha varit iklädd en polisväst.

GP:s reporter Marie Kennedy har träffat vittnet Rocky, som dricker sitt morgonkaffe ute på torget.

Han är fortfarande skakig. Han satt inne på krogen igår när gärningsmännen rusade in med sina vapen.

- Det gick så fort. Jag och min kompis satt i lugn och ro och tittade på Barcelonamatchen. I nästa ögonblick hörde jag skott och kastade mig ner på golvet. 

Han fortsätter:

- När jag kikade upp såg jag min kompis blödande på golvet. Han hade blivit skjuten och jag försökte stoppa blodflödet. Han blev hämtad av ambulans, men jag vet inte om han är död eller om han lever, säger Rocky, som egentligen heter något annat.

Stadsdelsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S), var på plats vid avspärrningarna kort efter händelsen och beskriver det hela som en krissituation. Han känner väl till restaurangen där skottlossningen inträffade och beskriver den som en "trevlig kvarterskrog som lyft tryggheten på torget".

- Vi har reagerat tidigare när man skjutit på torget i det offentliga rummet men nu går man in och skjuter in i en restaurang och skjuter helt hänsynslöst. Det är en krissituation inte bara för stadsdelen utan för hela Göteborg, säger Jahja Zeqiraj.

För polisen är dådet en tydlig upptrappning av den gängkonflikt som pågått i Göteborg under flera år.

Häromdagen talade gp.se med en polischef som sade att det "relativa lugn" som då rådde kunde förklaras av att ett gäng tagit över stora delar av stan.

Den konstellation han då pratade om var just Vårväderligan från Södra Biskopsgården, som via vänner och bekanta också skulle ha ett stort inflytande i Backa och Bergsjön.

Den nu skjutne och avlidne 25-åringen har enligt polisen tagit över viktiga funktioner sedan nätverkets faktiska ledare, en 26-åring, nyligen häktats för grovt penningtvättsbrott. En tredje person som pekats ut av polisen som framträdande i nätverket är identisk med den person som var på krogen kort före skottlossningen men som lämnade lokalen.

Den avlidne 25-åringen har tidigare varit utsatt för skottlossning i stadsdelen. I oktober 2013 var han på plats vid Friskväderstorget då han och flera andra i samma nätverk blev beskjutna. Den som sedan dömdes för att ha avlossat fler skott mot nätverket ska före skottlossningen ha betecknat offren som "fiender". Han påstod i sin tur att han hade blivit beskjuten men det kunde inte bekräftas.

Även den gången blev vanliga människor i området vittne till händelsen och skott träffade bland annat flera parkerade bilar.

Mest läst