Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"En allvarlig politiker möter en folklig"

Till midsommar går riksdagen på sommarlov och i dag hålls den avslutande stora partiledardebatten. GP:s politiska reporter Åsa Brevinge rankar de viktigaste punkterna inför debatten.

Vad väntas bli höjdpunkterna i dagens debatt?

- Duellerna mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Håkan Juholt (S) eftersom det blir första gången de två möts i en debatt sedan Juholt blev partiledare. De representerar två olika politikertyper, där Reinfeldt är den allvarlige och erfarne medan Juholt har en mer lättsamma och folklig framtoning.

- Det blir också premiär för Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin i en partiledardebatt. Han kommer troligen också försöka att ge Fredrik Reinfeldt en match. Hur pass samspelt – eller inte – han är med S-ledaren blir också intressant att följa.

Vad kommer att debatteras?

- Troligen en hel del dagspolitiska frågor som Fas 3 för arbetslösa, om det finns en barnfattigdom eller inte i Sverige, om Socialdemokraterna ändrat hållning i fråga om Libyeninsatsen eller inte liksom läget på arbetsmarknaden. Skatter, kärnkraftens framtid och krisen för euron är andra tänkbara ämnen.

Får småpartiernas ledare alltid vänta till sist?

- Ja och nej. Efter statsministerns inledning håller de andra partiledarna sina anföranden i storleksordning. Men eftersom alla har fri replikrätt efter varje anförande kommer Göran Hägglund (KD), Lars Ohly (V) och Maud Olofsson (C) i alla fall till tals på ett tidigt stadium.

Hur långt sommarlov har riksdagen egentligen?

- Tid för en del återstående debatter och beslut är inlagda i nästa vecka, men sedan tar man i huvudsak uppehåll till 15 september. Men "vid behov" kan riksdagen inkallas när som helst under sommaren. Många riksdagsledamöter brukar också passa på att göra studieresor eller jobba hemma i sin valkrets när riksdagen gör uppehåll. Förra årets valsommar fick de flesta inte heller mycket ledigt.

Åsa Brevinge_Färg.jpg
Mest läst