Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En övertygad man med förvriden logik

Ensam, målinriktad och djupt övertygad – med den misstänkte 32-åringens förvridna logik kan bombdådet i Oslo och massakern på Utöya ha varit nödvändiga åtgärder.

– Nazisterna var också övertygade om att de agerade för en god sak, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

32-årige Anders Behring Breiviks manifest på internet ger en fingervisning. Han tycks ensam, noga och övertygad ha planerat sin attack i åratal. Dokumentet skickades ut till ett flertal politiker strax innan dåden.

– Det är inget galet infall. Han har mått bra under sin planering och psykiskt och fysiskt försökt toppa formen inför sitt uppdrag. Med en slags perverterad logik vill han få till en förändring i samhället.

Historiska pusselbitar

Granhag poängterar att många av de mest vedervärdiga dåd som begåtts genom historien har utförts av människor som varit övertygade om att de står på de godas sida. Han nämner nazisternas folkmord och övergreppen under kriget i forna Jugoslavien som exempel.

För att komma närmare en förklaring och försöka begripa ondskan kan historien vara en viktig pusselbit, menar Granhag.

Daniel Poohl, Chefredaktör på tidningen Expo, kallar Anders Behring Breivik för den förste antimuslimske terroristen.

– I den värld han befinner sig i är detta ett krig om Europas överlevnad, ett krig mot islam som har pågått i tusen år. I det kriget går han ut som en korsfarare och gör det han anser är nödvändigt, säger Poohl.

Attacken mot just socialdemokratiska ungdomar blir logisk i 32-åringens värld eftersom de hör till ett parti som, enligt honom, leder Norge mot undergång.

Den planerade attacken framgår tydligt i manifestet, menar Poohl.

Ingen ensam galning

– Han har nått en punkt där det inte finns någon återvändo. Han beskriver hur motståndarna ska utplånas.

Poohl framhåller att 32-åringen inte ska betraktas som en ensam galning. Hans attacker vilar på en politisk idé.

Sven Granath, forskare på Brottsförebyggande rådet, tror inte alls att politiken har varit avgörande. Han beskriver en person som snarare famlar efter en ideologi som rättfärdigar honom.

– Det blir den ideologi som ligger närmast till hands. En hatisk person kan snöa in på islam. Nu kan det vara en etnisk norrman som fastnat i högerextremism. En liknande personlighet från en akademikerfamilj kan dras till vänsterextremism.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.