Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Emma Wange: Kräv klara besked

Ska regionens mat tillagas i ett enda kök? undrar GP:s Emma Wange i sin krönika.

Regionvalet har kallats det glömda valet. Det som ägnas minst uppmärksamhet av såväl de berörda partierna, allmänhet som media. Det är märkligt för regionen ansvarar för många av de politikområden som i högsta grad intresserar väljarna, som sjukvård, infrastruktur, kollektivtrafik och kultur. Ändå är det många väljare som mer eller mindre väljer att slentrianrösta i just regionvalet. Som utan närmare eftertanke röstar på samma parti i regionen som de valt att rösta på i riksdags- eller kommunalvalet.

Det borde dock ligga i väljarnas intresse att informera sig om vad de olika partierna egentligen står för. För väljarna får trots allt de politiker de förtjänar – de som de själva valt.

Men den bristande informationen i regionvalet kan inte helt och hållet skyllas på väljarna. Det går knappast att anklaga regionpolitikerna för att överösa väljarna med information. Tvärtom, från deras sida är det ofta märkligt tyst. Väljarna vet vare sig vilka politikerna är, vad de står för eller vill åstadkomma den närmaste mandattiden.

Nu har dock både politiker och väljare ett gyllene tillfälle att ändra på dessa, ur en demokratisk synvinkel, rätt trista fakta.Den 15 maj är det regionval – igen. Den här gången finns det inga andra val att gömma sig bakom, inga andra frågor att prioritera högre än regionens egna. Valet till det som med litet god vilja kan kallas Sveriges näst största folkvalda parlament kan få den uppmärksamhet som det förtjänar.

Men frågan är som sagt om det kommer att få det. Ännu så länge ligger valrörelsen i stort sett i sin linda. Visst, det har gjorts några utspel bland annat av Centerns Kristina Jonäng, vars inlägg, bland annat i GP, tycks syfta till att väcka debatt.

Jonäng väljer, till skillnad från andra regionpolitiker, att sticka ut hakan. Det ska hon ha en eloge för. Men hon spelar högt. Det är långt ifrån säkert att väljarna gillar det hon säger. I synnerhet som andra politiker har valt att framföra betydligt mer populistiska förslag som S+MP+V:s förslag att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken eller Moderaternas påpekande att Socialdemokraterna redan i höstas "stal" deras i praktiken värdelösa löfte om max en timmas väntetid på akuten. Visst låter både billigare kollektivtrafik och kortare väntetider på akuten bra. Men frågan är hur de ska genomföras i praktiken eller ens finansieras. Det har inte de berörda politikerna förklarat.

Men intressantare än så är kanske vad politikerna inte pratar om. Det borde exempelvis vara en självklarhet att väljarna redan innan valet får ett klart besked från var och en av partierna om de är positiva eller negativa till ett sammangående med Värmlands landsting. Men sannolikheten är ganska hög att väljarna precis som i höstas lämnas utan några klara besked.

En annan fråga som borde intressera många väljare är framtidens sjukhusmat. Det finns ett förslag att sjukhusens 13 produktionskök ska samlas på ett ställe 2013. En enig servicenämnd har i linje med detta beslutat att bygga en demonstrationsanläggning i Falköping för att prova hur sjukhusens patientmåltider ska kunna produceras, transporteras och serveras i framtiden. Beslutet om sjukhusmaten ska produceras centralt eller inte kommer att fattas under mandattiden. Men innan valet borde väljarna kräva att även i denna få ett klart besked hur partierna ställer sig till frågan.

Mest läst