Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
EM-kollen

EM-kollen: Många frågor för Spanien

I VM 2014 blev det spanska landslaget sämst någonsin. Nu är det revansch som står högst upp på dagordningen.

Frankrike gjorde det 2002 och Italien upprepade bedriften 2010 – att som regerande världsmästare försvinna ur VM redan i gruppspelet. Men aldrig tidigare hade en mästarnation försvunnit efter två matcher, fram till Spaniens megafiasko i VM 2014. Den chockartade förlusten mot Holland med 1-5 följdes upp med 0-2 mot Chile och Spanien var utslaget.

– Man får bara be om ursäkt, sa målvakten Iker Casillas efter uttåget.

Förbundskaptenen för det spanska landslaget, Vicente del Bosque börjar bli en veteran i sammanhanget. Del Bosque tillträdde redan 2008 och har lett Spanien till VM-guld 2010 och EM-guld 2012. EM-guldet 2008 tog Spanien under ledningen av Luis Aragones. Efter fiaskot i VM 2014 i Brasilien är det till stora delar ett nytt Spanien som kommer att ställa upp i sommarens EM.

Även om Iker Casillas fortfarande är med i landslagstruppen så är Manchester Uniteds David de Gea förstavalet i EM. De Gea storspelade när Spanien fick 1-1 mot Italien och stod för flera högkvalificerade räddningar. I söndagens möte med Rumänien var dock Iker Casillas tillbaka mellan stolparna och fick sin 166 landskamp för Spanien – samtidigt fick Sergi Roberto från Barcelona göra sin första landskamp.

Efter de två mötena med Italien och Rumänien verkar det som sagt vara pole position för David de Gea i kampen om målvaktsplatsen. Aritz Aduriz har visat sig vara en mer effektiv avslutare än Diego Costa – även om ingen av de två visat att de ska vara det självklara valet i sommar. Utan Sergio Busquets och Andrés Iniesta på mittfältet har Spanien haft svårt att skapa det bolltrygga spel som har givit landslaget sina framgångar.

Vem blir anfallsvalet? Eller kommer Spanien att spela utan anfallare som fungerade minst sagt bra under EM 2012?

– Spanien har en fin framtid i mål och flera val offensivt. De Gea och Aduriz funkar perfekt, Casillas arvtagare och ger Diego Costa konkurrens, det är välkomnande nyheter. Men Iniesta är fortfarande hjärtat i det här laget, han borde spela med Thiago och Silva som kan hjälpa honom på bästa sätt. Det är vägen framåt, säger Joaquín Maroto, journalist på AS till Uefa.com.

Mest läst