Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  EM-guld till Sverige efter att rivalen diskats

  Det såg ut att bli stolpe ut en gång till. Medalj – men inte den av ädlaste valör. På några sekunder förbyttes tomma svenska blickar i sim-EM till guldjubel på 4x100 meter fritt sedan Danmark diskats. – Det känns perfekt inför OS att visa de andra att vi är på gång, sade Michelle Coleman.

  Det var första gången på 14 år som Sverige tog ett mästerskapsguld på 4x100 meter fritt i lång bana på damsidan.
  Guldet kom sedan danskorna Jeanette Ottesen och Julie Levisen växlat över i första växlingen med sju hundradelar.
  Svenskorna hade inför måndagskvällens dramatik i velodromen – jo, simningen går i en tillfälligt uppbyggd bassäng i en cykelvelodrom – i Europa-Sportpark i Berlin tagit tio medaljer på de elva senaste Europamästerskapen.
  Fem av gångerna hade det blivit silver.
  – Det kändes som det var vår tur. Vi ville ha ett guld, men det är klart att när det blir en diskning så känner man för de andra. Det är verkligen inte kul, men man ska ju vinna efter spelreglerna som finns. På kortbane-EM missade vi med några hundradelar, sade Michelle Coleman.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


  Befarade tjuvstart
  Hon simmade förstasträckan och befarade att det var hon som tjuvstartat.
  – Jag trodde det var jag, när jag dök i så hörde jag ett "oh" från publiken. Jag tyckte jag var snabbt i väg. Men jag visste inte, alla står ju och biter sig i fingrarna när man hör att resultaten inte är officiella, sade Coleman som var nervös och inte nöjd med sin simning på startsträckan.
  Coleman (53,85 på förstasträckan) var en av tre som fanns kvar från fjolårets VM-lag som missade medalj precis och blev fyra. Louise Hansson (54,28) och Sarah Sjöström (52,14) de andra. Magdalena Kuras (55,55) tog andrasträckan och valdes före Therese Alshammar som normalt är snabbare.
  – Vi avvaktade förmiddagen och vägde fram och tillbaka. Therese har inte tävlat på 100 frisim på två år, så vi gjorde det här valet, sade förbundskaptenen Ulrika Sandmark.


  Medaljchans i Rio
  Hon ser chansen att det här laget – med Alshammar som en av nycklarna– ska kunna slåss om en OS-medalj i Rio de Janeiro om två år.
  – Ja, men vi behöver träna på det här med mästerskapsnervositeten. Jag tror det här favoritskapet som de haft på sig har känts. Sedan har vi ju Therese också och hon har ju gjort tider som vi behöver, sade Sandmark.
  Sarah Sjöström var som vanligt briljant och visade dessutom kanonform på 50 meter fjäril där hon i semifinalen med 24,87 var snabbast med över en halv sekund.
  – Det här guldet betyder jättemycket. Vi har verkligen väntat på det här i lagkapp. Jag kände mig jättestark på fjäril så det här var en dag över förväntan, sade hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.