Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB160326BB087

Ellen tog hem GP Ponnyn

10-åriga Ellen Johansson på c-ponnyn Rock on Sally tog hem GP Ponnyn 2016.– Jag är jätteglad. Detta trodde jag inte, säger vinnaren med ett stort leende.

11 520 personer var på plats i det slutsålda Scandinavium redan tidigt på Påskaftonen. Och de fick se en fin tävling där ekipagen tog sig runt de tio hindren där bommarna låg på 90 centimeter. Och när det var någon ponny som tvekade inför hindren hjälpte publiken till med smackningar.

– Ryttarna var verkligen fantastiska. Detta var ju finalen och de har kämpat hela vägen hit genom kval och semifinaler. Det var de tio bästa som var här och överlag skötte sig alla jättebra, säger stildomaren Ulrika Bidegård som tillsammans med fransmannen Kevin Stout gav omdömen efter varje ritt.

Innan start var toppryttaren Douglas Lindelöw på plats och lotsade publik och ryttare runt banan. Han rådde ryttarna till att försöka ha ett jämnt tempo runt hela banan och försöka undvika att det blev ryckigt.

Billdalsryttaren Lina Allén gick ut först i startfältet och ledde länge tävlingen. Först när Ellen Johansson och Rock on Sally red ut som näst sista ekipage blev hon nedpetad från förstaplatsen. De gjorde en felfri ritt och samlade ihop hela 149,5 poäng. Domarna berömde Vänersborgsryttarens perfekta position och kontakten med ponnyn.

– Hon uppfyllde alla de krav som vi ställer. Hon har en tränare och rider hela tiden med en plan. Det finns en tanke bakom och det märks, säger Ulrika Bidegård.

Ellen själv tyckte att det tredje hindret på banan var det lurigaste.

– Svängen till trean var ganska snäv. Där fick jag rida med innerskänkel och yttertygel, säger hon samtidigt som hon berömmer sin ponny:

– Hon lyssnade väldigt bra på mig och var väldigt lugn.

Var hon annorlunda än vad hon brukar vara?

– Ja. Hon var inte tittigare, men det var ju mer publik så hon blev typ lite chockad eller vad man ska säga.

Var du själv nervös?

– Nej, jag var som vanligt. Lite extra nervös, men det var inte så farligt.

Domaren Ulrika Bidegård skickade med lite råd till de ryttare som inte placerade sig så högt.

– Det är bara att bita ihop och komma igen. Det är djur man har att göra med och det kan vara lite oberäkneligt, men det är samtidigt det som är tjusningen. Det handlar helt enkelt att träna mer och speciellt på de saker som man vet att man har problem med.

Ellen Johansson hoppas att GP Ponnyn inte blir den största tävlingen i karriären.

– Just nu är jag jättenöjd, men jag vill gärna tävla i ännu större tävlingar i framtiden, gärna EM och NM, säger hon.

Mest läst