Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Ursprungsmärkningen tillsammans med elcertifikaten är två system som kompletterar varandra, skriver debattören.

Elkundernas val påverkar produktionen

För första gången kan svenska elkonsumenter genom sina val av elleverantör påverka vilken el som produceras. Att, som Svensk Energi, påstå att kundernas val inte har någon betydelse är förvånande, skriver Johan Öhnell, Oberoende Elhandlare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I år har Sverige fått en ny lagstiftning om ursprungsmärkning av el. Den innebär att alla elkunder nu får veta hur elen som deras elbolag säljer tillverkas. Syftet är att elkunderna på ett enkelt sätt ska få veta vilken miljöpåverkan den el de köper har. Och att kunderna, precis som i de flesta andra branscher, kan påverka hur den vara eller tjänst de handlar har producerats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Oberoende Elhandlare välkomnar de nya regelverken som gör att ursprungsgarantier för el utfärdas och redovisas för kunderna på ett enkelt och säkert sätt. Det garanterar kundens val och säkerställer att de som tillverkar förnyelsebar el, utan koldioxidutsläpp, får extra betalt för sin el.

Självklart är elcertifikatsystemet avgörande för utbyggnaden av sol- och vindkraft i dag, men ursprungsgarantierna är en ny intäktskälla som styrs av kundernas betalningsvilja. Via elcertifikatsystemet styrs efterfrågan på förnybar produktion av politiska beslut och via regelverket för ursprungsgarantier styrs efterfrågan av kundens val. På samma sätt som elcertifikatssystemet påverkar kalkylen för vindkraftinvesteringar, så gör även ursprungsgarantierna det. Både politiska incitament och kundernas val har effekt på det årliga resultatet för den enskilde vindkraftsproducenten.

Allt fler väljer bort omärkt el

Oberoende Elhandlare tycker att de två systemen kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och skapar en elmarknad där kunden för första gången kan vara med och påverka vilken el som ska produceras. Vi ser att antalet kunder som väljer bort den omärkta elen, som innehåller fossil el och ger stora koldioxidutsläpp, blir allt fler. För kunderna har det äntligen blivit lika enkelt att välja koldioxidfri el som att välja ekologisk mjölk när de handlar hos Coop eller Ica.

På den nya elmarknaden får kunden mer makt och elbolagen mindre. Oberoende Elhandlare är övertygade om att denna förändring kommer leda till att fler kunder gör aktiva val och att förtroendet för elmarknaden ökar när alla elbolag nu öppet redovisar hur elen de säljer tillverkas.

Förvånande utspel

Vi är därför förvånade att Svensk Energi, som är den största branschföreningen som organiserar 90 procent av elbolagen, hävdar att det inte finns någon direkt koppling mellan kundens val och hur elen produceras framöver. Det är självklart enklare för en mjölkbonde att ställa om till ekologiskt än vad det är för en elproducent, men i längden blir det naturligtvis omöjligt att sälja kolkraftsel om ingen vill köpa den.

Och under tiden så innebär det att efterfrågan på ursprungsgarantier ökar för varje kund som väljer bort den omärkta elen, vilket gör det lite mer lönsamt att bygga och producera förnyelsebar el. Det hoppas jag att vi snart ska vara överens om även med Svensk Energi!

Johan Öhnell

ordförande Oberoende Elhandlare

Mest läst