Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Nätavgiften på el har höjts kraftigt under senare år.

Eljättar har chockhöjt priset

De två eljättarna Eon och Vattenfall har chockhöjt elnätspriserna.

Eons och Vattenfalls prishöjningar har varit över 30 procent de senaste tre åren, uppger SVT:s Rapport. Det är mer än dubbelt så mycket som övriga elbolag.

Elnätsavgiften är den avgift som elkunder inte kan påverka, den avgift som bolagen tar ut för nätet som förser konsumenterna med el.

Att byta elnätsleverantör går inte och då återstår bara att snåla på elförbrukningen.

Det är några av de största boendeorganisationerna som har gjort en genomgång över prisutvecklingen för flerbostadshus. Granskningen visar att det 2008 skedde ett trendbrott i Sverige. Det var då elnätspriserna började skena.

Enligt fastighetsägarna beror det på att Energimarknadsinspektionen, som ska övervaka att vi kunder inte betalar för mycket, inte gör sitt jobb.

Energimarknadsinspektionen tillbakavisar dock anklagelserna och menar att Eons och Vattenfalls prishöjningar varit skäliga.

- Elbolag som har höjt sina nätavgifter har legat still tidigare, förklarar Caroline Törnqvist på Elmarknadsinspektionen för Rapport.

Höjningen är också motiverad, enligt Caroline Törnqvist, eftersom det handlar om att se till att elnätet fungerar i dag och om femton-tjugo år.

Samtidigt har vinsten för de båda eljättarna dragit i väg. Under perioden 2007-2009 mer än tredubblade Vattenfall sin vinst till 805 miljoner kronor och Eon nästan femdubblade vinsten till drygt 1,8 miljarder kronor.

Mest läst