Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Elin Olofsson | Då tänker jag på Sigrid

  Elin Olofssons debut är en fint berättad historia som skulle ha mått bra av en omgång redigering, anser Elin Grelsson Almestad.

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Roman

  Roman

  Elin Olofsson

  Då tänker jag på Sigrid

  Wahlström & Widstrand

  Hemvändaren är en klassisk berättelse vid det här laget. Från amerikansk populärkultur till svensk prosa och film finns en uppsjö av skildringar som följer mallen om den karriärinriktade storstadsbon som tvingas återvända hem till byn eller småstaden, börjar reda ut händelser i sin egen bakgrund och vinner insikter om sig själv.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Elin Olofssons Då tänker jag på Sigrid är den senaste i raden av svenska romaner på temat. Hanna lämnar reklamjobbet i Stockholm efter en olycklig kärlekshistoria med den gifta kollegan. Hon återvänder till gården i en by i Jämtland där hon börjar nysta i släktens historia, med en dominant och fruktad farmor och en farbror som tagit livet av sig. Det är en fint berättad historia, med de jämtländska miljöerna, maten och de dialektala uttalen noggrant och trovärdigt skrivna. Olofsson, själv bosatt i landskapet, kan den historia och de strukturer som präglar byarna i Norrlands inland och det är en stor förtjänst.

  Språkligt vacklar det ibland till med övertydligheter och ett slitet bildspråk som inte gör Norrlandsskildringen rättvisa. Likaså finns här många tendenser till upprepningar som en hugad redaktör borde ha arbetat mer med. ”Jag kunde inte minnas att jag somnat” kan några rader ner kompletteras med ”men jag kunde inte komma ihåg att jag någonsin somnat”. Likaså används metaforer så rikligt att det blir uppenbart att författaren hyst en alltför stor kärlek till dem. Även här hade några redigeringsomgångar till varit till stor hjälp för en debutant.

  Då tänker jag på Sigrid är en klassisk berättelse på den sortens folkhögskoleprosa som prövar sig fram enligt de klassiska språkråden och skrivtipsen. Den blir aldrig utmanande eller brännande, men är en god läsning för stunden.