Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Eli Göndör, författare och mellanösternvetare verksam vid Timbro och Stockholms universitet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Eli Göndör: Sluta ställa grupper mot varandra

  GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

  I en tid när integration och möten mellan människor med olika bakgrund är en av Sveriges stora utmaningar framträder identitetspolitik som allt mer destruktiv. Och om allmänheten ännu inte övertygats så har Nöjesguiden genom att lyfta fram den välmenande kampanjen #Hatet tydliggjort hur identitetspolitiken splittrar samhället och ställer grupper mot varandra istället för att ena och integrera.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kampanjens syfte ska vara att visa hur hatet egentligen växer ur rasism. För att förtydliga budskapet berättar ett antal människor om hatet de utsatts för. Berättelserna är fruktansvärda och borde beröra varje människa. Men de som berättar sina historier har förutom sina fruktansvärda erfarenheter ytterligare ett gemensamt. De representerar alla grupper som gör anspråk på att tillhöra de minst privilegierade i samhället. Där finns kvinnor och män med bakgrund i Afrika, romer och på bilden syns även en kvinna med slöja. Med den uppställningen och med budskapet som framträder i filmen förstår varje betraktare att hat går i en riktning. Mot dessa människor som berättar sina historier från människor som tillhör eller identifierar sig med andra grupper.

  Både rasism och hat är en del av Sveriges verklighet. Men varken rasism eller hat är enkelriktad. Män eller kvinnor som kallas för "svennar" eller "svennehoror" är också utsatta för hat och rasism. Judar som flyr från Malmö flyr från ett hat som framför allt kommer från svenska medborgare med ursprung i Mellanöstern. I sina forna hemländer har de av diktaturer, som mer eller mindre ägt sin befolkning, i generationer indoktrinerats till att tro på olika former av konspirationsteorier där judar har en central roll.

  De har helt enkelt fostrats till att hata judar. I hatets vegetation finns ett utpräglat hat som av män riktas mot framgångsrika kvinnor i olika åldrar och en ilsken feministisk rörelse som gjort hatet mot män till en central ingrediens i sin ideologi. Hat riktas mot troende eller religiösa människor som möts av nedlåtande förakt endast för att de lever med en religiös övertygelse. Människor som visar religiösa symboler öppet riskerar trakasserier oavsett vilken religion det är frågan om.

  Allt detta hat och förakt tycks kampanjen inte bry sig om. Kampanjen förefaller därmed vilja förmedla att endast vissa grupper utsätts för hat och kränkningar. De andra är de som hatar och kränker.

  Nej, jag ställer inte grupper mot varandra. Snarare efterfrågar jag en kampanj som ställer grupper bredvid varandra och idéer i centrum. Hat eller förakt är inte vissa gruppers egenskap eller något som är riktat åt endast ett håll. Skiljelinjerna går inte mellan människor med olika etniska eller religiösa ursprung. Det går mellan människor som hatar och andra som inte gör det.

  Nöjesguiden skulle istället ha kunnat rada upp olika människor under rubriken "vi hatar inte". Det skulle vara ett integrerande och inkluderande budskap. Vad som nu åstadkommits är raka motsatsen.