Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Elgiganten lämnar Kållered

  Den 31 oktober stänger Elgigantens butik i Kållereds köpstad. Ett 20-tal anställda förlorar sina jobb.

  Förhandlingarna är avslutade och utförsäljning av varor pågår.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Nu gör vi vårt bästa för att hitta ny sysselsättning åt de anställda, antingen i någon av våra andra fem butiker i Göteborgsområdet, eller genom omställningsstöd och coaching, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig hos Elgiganten.

  - Samtidigt satsar vi i Göteborg, som är en viktig marknad för oss, genom att bygga ut i Bäckebol, där vi får ett bredare utbud och större butiksyta. Målet är att det ska vara klart i år.

  Jessica Wallin beklagar nedläggningen i Kållered som beror på ett minskat kundunderlag.

  - Hemelektronikbranschen är jättetuff med många stora aktörer. Det har lett till prispress och minskade marginaler. Det gör oss extra beroende av ett stort kundunderlag för att få de enskilda butikerna lönsamma, säger hon.

  Den flera decennier gamla Kållereds köpstad har de senaste åren drabbats av vikande kundunderlag. Många nyare köpcentra, närmare centrala Göteborg, har blivit svåra konkurrenter.

  - Det är ett flertal butiker i Kållered som lagts ner på ett par år, säger Christina Frostebring, ombudsman i Handelsanställdas förbund.

  - Jättetråkigt att våra medlemmar än en gång drabbas av en nedläggning i området.

  De flesta av Elgigantens uppsagda säljare är män med tre - fyra månaders uppsägning.

  - Omställningsstöd enligt kollektivavtalets försäkring har satts in och några har redan hunnit få nya jobb, säger Christina Frostebring.

  Handelsanställdas förbunds medlemmar i Västsverige har drabbats av flera varsel och uppsägningar den senaste tiden.

  - Exempelvis Nimbus konkurs, drabbar ju även underleverantörer som vi organiserar, liksom bilindustrins problem de senaste åren.

  Christina Frostebring räknar med att Elgigantens stängning av butiken i Kållered kommer att minska kundunderlaget ytterligare för de företag som finns kvar i köpstaden.

  Så sent som i maj i år godkände kommunstyrelsen i Mölndal ett samarbetsavtal med Ikea, Ikano och Henderson om en modernisering och fördubbling av Kållereds köpstad fram till 2016-2017. Bland annat ska ett nytt Ikeavaruhus byggas.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.