Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Älvsåkerseleverna protesterar utanför Kungsbackas kommunhus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elevprotest mot besparingar

Eleverna på Älvsåkersskolan har fått nog. I går tågade de mot kommunhuset i protest mot neddragningarna. Och politikerna grillades av pålästa elever.

”Vi har åkt från Anneberg – för att få vår vilja fram”. Ekot skallade mellan husväggarna när omkring 70 elever tågade mot kommunhuset i Kungsbacka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi är trötta på besparingar. När kommunen går med ett stort plus i budgeten tycker vi att det är fel att vi blir av med lärare, säger Erica Dahlin.

Kräver svar av makthavarna

Bakom missnöjet ligger beslutet om att Älvsåkersskolan måste spara in på 3,5 lärartjänster. Och eleverna ville ha svar av makthavarna. Men trots att demonstrationen aviserats flera gånger i media var det bara Maj-Britt Rane Andersson (S), andra vice ordförande i nämnden för förskola och grundskola, som mötte upp vid entrén.

Till slut kunde inte kommunstyrelsens ordförande, Per Ödman (M), stå emot trycket. När han kom ner fick han svara på en rad frågor från framför allt initiativtagarna, Erica Dahlin, Rebecka Berntsson och Malin Karlsson. I den intensiva diskussionen gav eleverna inte vika för politikernas argument.

– Vi begär inga stora summor, bara ett tillskott så att vi kan klara budgeten för att slippa bli av med lärare, menade Erica Dahlin.

– Det går inte att fördela pengar hur som helst, vi har till exempel kultur, fritid och äldreomsorg som ska ha sitt enligt den budget vi har satt, svarade Per Ödman.

Fler lärare som vallöfte

För övrigt pratade Per Ödman om att mängden pengar och kvalitet inte är samma sak och hänvisade till tjänstemännen i frågan om vem som fördelar medel mellan olika enheter. Han öppnade dock för att diskutera frågan i nästa veckas budgetberedning.

Och nämndens ordförande, Larry Söder (KD) kom också till slut. Eleverna påpekade att vissa partier har gått till val på mindre barngrupper och fler lärare – så också (KD).

Frågan om han kommer att äska mer pengar till nämnden inför 2011 på kommande budgetmöten svarade han varken ja eller nej på.

– Inte för en specifik skolas skull men som nämndordförande vill jag alltid att nämnden ska få mer, sa Larry Söder.