Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Elda brasa utan att störa grannen

    Torr ved och modern utrustning - det är idealförhållanden för vedeldning. Att elda fel kan skada omgivningen, och snart blir reglerna hårdare.

    Kylan kryper på och många husägare ser fram emot att kura ihop framför brasan. Men röken och lukten som bildas kan störa grannfriden.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Kommunerna bestämmer när och hur man får elda, men en långvarig tvist kan hamna hos länsstyrelsen. I Skåne, där myndigheten i snitt får in fem ärenden per år i frågan, avgjordes nyligen en flera år lång konflikt. Ett par i Hässleholms kommun som ville fortsätta elda i sin över 30 år gamla panna fick till slut fick rätt. Länsstyrelsen menade att det inte var rimligt att kräva att de skulle köpa en ny - trots enträgna klagomål från grannarna på stickande lukt och försämrad luft.

    En majoritet av de svenska vedpannorna är gamla och omoderna, men miljökraven för såväl pannor som kaminer och vedspisar kommer att skärpas. I oktober klubbas nya EU-regler igenom inom ramen för det så kallade ekodesigndirektivet.

    -Reglerna träder i kraft tidigast 2018. Då införs nya gränser för de produkter som säljs på marknaden, säger Carlos Lopez, expert på Energimyndigheten.

    Inte heller den som renoverar eller bygger nytt får då fortsätta att använda en gammal panna med omodern teknik.





    Fakta: Elda med ved


    I Sverige finns runt 230 000 vedeldade värmepannor. Cirka 65 procent av dem är äldre, och har omodern teknik.


    Det finns 1,5 miljoner registrerade kaminer, öppna spisar, kakelugnar som också bidrar till luftföroreningar.
    Öppna spisar och bras

    kaminer får bara användas till så kallad trivseleldning.


    Ved med en fukthalt på över 30 procent bör inte eldas.


    Svart rök med kraftig lukt är ett tecken på dålig förbränning, gulaktig rök betyder att den innehåller mycket tjära.


    Vid god förbränning är röken vit eller nästan osynlig.


    Källa: Sveriges tekniska forskningsinstitut (TT)