Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Elavbrott, blockerade vägar och tågstopp

Ovädret Emil nådde sin kulmen i Västsverige under onsdagsmorgonen men fortfarande är tusentals utan ström.

Ett garage på Memoargatan i Brunnsbo på Hisingen blåste ner över flera bilar vid 3-tiden under natten till onsdagen. Ett flertal bilar skadades. Lösa takplåtar blåste av en industribyggnad i Partille.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I övrigt har Göteborg klarat sig relativt bra under ovädret.

– Det är mycket träd som ligger över vägarna, men generellt har det gått rätt bra. Vi har skadade bilar, men inga personskador, säger polisens presstalesman Ulla Brehm på onsdagsförmiddagen.

Broar åter öppnade

Strax före midnatt hade Emil nått Bohuskusten med sådan styrka att Trafikverket beslutade stänga Uddevallabron för all trafik.

Besked hade kommit tidigare under tisdagen om att när vindstyrkan nådde 25 meter i sekunden så skulle bron stängas. Den gränsen nåddes sent på kvällen.

– I Uddevalla mättes upp 31 meter i sekunden, säger Trafikverkets presstalesman Bodil Sonesson till TT.

Något senare stängde även Älvsborgsbron. Där var vindstyrkan i byarna 29 meter per sekund.

Vid 7.30 på onsdagsmorgonen öppnades Älvsborgsbron åter öppen för trafik. Klockan 7.45 öppnades Uddevallabron.

Flera blockerade vägar

Många vägar i Västsverige har blockerats av träd under natten och rapporterna fortsätter att komma in. På riksväg 40 vid mellan påfarten Delsjömotet och avfarten Kallebäck höll en vägportal på att blåsa ner och trafiken mot Göteborg var avstängd. Innan klockan sju var vägen åter öppen.

Runt om i Västsverige blockeras under dagen små och större vägar av nedfallna träd, bilister uppmanas att köra försiktigt för att undvika fara.

Många utan el

De tre stora elleverantörerna Eon, Fortum och Vattenfall redovisade vid femtiden på onsdagsmorgonen att över 25 000 kunder drabbats av strömavbrott i södra och västra Sverige.

Avbrotten inträffade när den hårda vinden fällde träd över kraftledningarna. Området runt Kinna är värst drabbat.

I Halland var Kungsbacka och Varberg hårt drabbat, med som mest 5 500 abonnenter utan ström.

 – Den här stormen har dragit in just över Kungsbackaområdet, säger Anna Lidberg, kommunikationschef på Fortum.

Träd har fallit över ledningarna på många ställen och under natten har felen lokaliserats. Men på grund av de hårda vindarna kunde reparationerna inte starta förrän vid sjutiden i morse. Vid 13-tiden var cirka 2 500 hushåll fortfarande utan ström i Kungsbacka. Men Enligt Anna Lidberg kommer de allra flesta att få tillbaka elen under dagen.

– Vi räknar med att kunna reparera de större ledningarna i dag. Men ett fåtal, mellan 10 och 50 hushåll, kommer tyvärr att få vänta tills i morgon.

Även i Varberg var många utan el på morgonen, men de allra flesta hade fått tillbaka strömmen mitt på dagen.

I Göteborg var flera hundra hushåll utan ström på morgonen.

Inställda tåg

Trafikverket beslutade att mellan midnatt och klockan 12.00 på onsdagen stänga tågtrafiken på elva sträckor i södra och västra Sverige för säkerhets skull. Vid lunchtid hade de flesta öppnat. Sträckan Göteborg-Borås är fortsatt stängd fram till 16.00, sträckan Borås-Värnamo är stängd tills vidare.

Trafikverket skriver på sin hemsida att de avsynar de stängda bansträckningarnaså fort vädret tillåter.

Västtrafik kan på grund av stormen inte stanna vid bryggorna Brännö Husvik och Asperö Norra.

Flygtrafiken till och från Landvetter och Säve påverkades inte av stormen.

Fortsatt klass 2 varning

I Västra Götaland och Halland har SMHI fortfarande klass 2 varning för det kommande dygnet, vilket innebär väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– På eftermiddagen ser vinden ut att gå ner till 10 m/s i Västra Götaland när stormen drar vidare österut, säger Bilyan Mladenov, meterolog på Foreca.

Under natten har medelvinden kängs kusterna i området legat på 26 m/s. I Vinga uppmättes orkanbyar på 34 m/s. I centrala Göteborg har vindarna legat på 13 m/s, måttliga.

678929.jpg
678941.jpg
678946.jpg
Mest läst