Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180410-usafacebook-656090_se.gp_1.jpg
Facebooks grundare Mark Zuckerberg i den amerikanska senaten.

Zuckerberg till senaten: Det är mitt ansvar

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har inställt sig i USA:s senat för att frågas ut om Cambridge Analytica-skandalen.

Zuckerberg såg lugn, men något sammanbiten ut när han satte sig vid bordet inför en stor grupp fotografer strax innan processen inleddes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Utfrågningen sker sedan Facebook har gått ut med uppgiften att Cambridge Analytica haft tillgång till 87 miljoner profiler på det sociala nätverket, varav majoriteten amerikaner, som misstänks ha utnyttjats för att påverka utgången av presidentvalet 2016.

Granskar appar

- Vi kommer att undersöka alla apputvecklare som har tillgång till information om Facebook-användare, och de som nyttjar informationen på ett olämpligt sätt kommer att stängas av, säger den 33-årige Zuckerberg i senatsutfrågningen.

En stor del av frågorna kretsar kring hur Facebook ska lösa problemet med att användardata har legat öppen för exploatering av tredjepart, och att Facebook i fel händer de facto blivit ett verktyg som kan underblåsa hat i opinionen och potentiellt kan underminera demokratin.

Konton stängs

Tiotusentals falska konton har stängts av i företagets strävan att stoppa försök att använda Facebooks tjänster för att påverka val i olika länder, uppger Zuckerberg inför senaten.

Facebook har dock inga planer på att erbjuda en avgiftsbelagd tjänst för de användare som är beredda att betala för att slippa att informationen om dem vidarebefordras till annonsörer. Det klargjorde Zuckerberg på fråga av demokratiske senatorn Bill Nelson.

Zuckerberg gick redan i måndags ut med ännu en ursäkt och medgav att företaget inte gjort nog för att hindra skadan från att ske, och tog också som grundare på sig ansvaret.

På onsdag följer ytterligare ett förhör i representanthuset.

Fakta: Mark Zuckerberg

TT

Född: 1984

Familj: Gift och har två döttrar

Mark Zuckerberg var student vid Harvard University i USA när han 2004 tillsammans med kompisar lanserade en sorts intranät för studenter på skolan. Han hoppade samma sommar av studierna och flyttade till Kalifornien för att förverkliga sin idé på heltid. 2006 öppnades nätverket för användare utanför universitetsvärlden och 2007 exploderade Facebook som globalt fenomen.

Blev genom filmen "The Social Network" gestaltad av skådespelaren Jesse Eisenberg, vilket bidragit till att spä på hans ikoniska status.

Källor: Nationalencyklopedin, Facebook, IMDB

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

TT

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

I strid med dataintegriteten påstås företaget olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare via en speciell app. Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Enligt flera dokument hade företaget 2014 och 2015 minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och i Turkiet. Enligt två tidigare SCL-anställda var ryssarna mycket intresserade av hur data användes för att påverka amerikanska väljare, rapporterar New York Times.

Men när SCL:s vd Alexander Nix frågades ut i det brittiska parlamentet i februari förnekade han alla affärskontakter med ryska intressen. Nu säger både Lukoil och SCL att mötena inte handlade om politik.

Den brittiska datainspektionen har inlett en utredning av Cambridge Analytica och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.

Samtidigt utreder USA:s särskilde åklagare Robert Mueller sedan en tid tillbaka kopplingar mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet.

Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

Mest läst