Volvos värde växer

ANNONS
|

Försäljningen för koncernen steg med 13 procent under perioden, till 65,6 miljarder kronor. Idag presenterar Volvo årets första kvartalsrapport.

Marknadsföringen av AB Volvos nya lastbilsmodeller gav guld tidigare i veckan, då reklambyrån Forsman & Bodenfors fick guldägg för van Damme-reklamen. Men det dröjer innan det blir guldklirr i AB Volvos kassa.

Fjolåret, 2013, var ett av de tyngsta för AB Volvo på länge. Och det började redan under första kvartalet, då en fjärdedel av nettoomsättningen försvann. Nettoomsättningen för de första tre månaderna i fjol stannade vid knappa 60 miljarder kronor. Resultatet efter finansiella poster visade på en förlust på drygt 100 miljoner.

ANNONS

Det här året är, enligt ledningen, början på Volvos återhämtning. Det helt nya lastbilsprogrammet för varumärkena Volvo, Renault, asiatiska Quester och indiska Eicher, skall ge AB Volvo luft under vingarna. Men uppvinden tar inte i med fullstyrka förrän nästa år. De nya modellerna skall vara i full produktion vid halvårsskiftet.

Den stora förändringen har kostat massor med pengar och gav ett försvagat resultat i fjol, samtidigt som flera marknader hackade. Först i mitten av 2014 är den stora förändringen helt på plats.

Då skall även det strategiskt avgörande avtalet om förvärv av 45 procent av kinesiska Dongfeng bli undertecknat.

Försäljnings- och serviceorganisationen i Europa byggs om i år. Totalt räknar Volvo med att investera 5 miljarder kronor i så kallade omstruktureringskostnader. Inte heller de får fullt genomslag på helårsresultatet förrän nästa år, men då skall de ge beräknade besparingar på 4 miljarder kronor årligen.

I omstruktureringskostnaderna ligger också att 4400 färre har jobb på Volvo under det här året. Jämfört med 31 mars i fjol har AB Volvo nu cirka 3000 färre anställda, enligt koncernens kvartalsrapport.

Fakta: Volvos delår i siffror

Omsättning: 66,65 miljarder (58,34)

Resultat efter finansnetto: 1,7 (- 0,1)

Rörelsemarginal: 3,5 procent (0,8)

Resultat per aktie: 0,53 kronor (-0,15)

ANNONS

Orderingång, lastbilar: 55176 (61045)

Orderingång, anläggningstillgångar 19241 (17670)

ANNONS