Nya elbussarna - riktiga långtradare. Bild: Västtrafik
Nya elbussarna - riktiga långtradare. Bild: Västtrafik

Volvos eldrivna jättebussar testas på linje 16

I sommar kommer två helt eldrivna ledbussar testas på linje 16 i Göteborg. Bussarna är riktiga jättar, 18,7 meter långa med plats för 135 personer. Och med gratis wifi.

ANNONS
|

Västtrafik utökar testen med eldrivna bussar, med två nya prototyper på stambussen linje 16, från och med juni, detta som en del i Electricity-samarbetet med Volvo.

– Genom att utöka demoarenan och testa elledbussar med hög kapacitet på en linje med många resenärer kan vi ge fler göteborgare ett attraktivt alternativ till den egna bilen. De nya leddrivna bussarna är betydligt tystare än dieselbussar, helt utan avgasutsläpp och utformade för att ge en smidig och bekväm resa, säger Lars Holmin (M) ordförande i Västtrafik, i ett uttalande.

Nya bjässar till bussar

De två nya bussarna är ett par riktiga bjässar - nära 19 meter långa och med plats för 135 passagerare, varav 38 sittande. Bussarna är typgodkända av Transportstyrelsen.

ANNONS

Man kan jämföra med en 16-buss byggd 2012, den får ta 112 resenärer, varav 46 kan sitta.

– Linje 16 är en av de linjer som transporterar flest passagerare i Göteborg, vilket ger oss möjligheten att verkligen sätta tekniken på prov, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Bussarna är utrustade med fyra dubbeldörrar och stora fria golvytor och ryggstöd för stående passagerare.

Tanken är att ett stort antal passagerare snabbt ska kunna kliva på och av vid varje hållplats, samtidigt som resan ska vara så bekväm som möjligt. Ombord kommer det att finnas gratis wifi och möjlighet att ladda sin mobiltelefon, samt utökad trafikinformation.

Kommer att köra under Ocean Race

Bussarnas laddstationer kommer att finnas på hållplatserna Eriksbergstorget och Sahlgrenska.

Under Volvo Ocean race den 14 till 21 juni kommer bussarna att gå mellan Nordstan och Frihamnen i samband med alla aktiviteter runt tävlingen.

Från och med den 25 juni börjar bussarna att köra mellan Eriksbergstorget och Nordstan under morgon och kvällar, och sträckan Eriksbergstorget till Sahlgrenska under dagtid.

ANNONS