Volvokoncernen, med vd Martin Lundstedt, köper aktier i Daimler Trucks bränslecellsföretag för cirka 6,5 miljarder kronor. Arkivbild.
Volvokoncernen, med vd Martin Lundstedt, köper aktier i Daimler Trucks bränslecellsföretag för cirka 6,5 miljarder kronor. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Volvo och Daimler storsatsar på bränsleceller

ANNONS

Volvokoncernen och den tyska konkurrenten Daimler Truck har gjort upp om att bilda ett delägt samriskbolag för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Planerna på samverkan blev kända i april. Samriskbolaget bildas genom att Volvokoncernen för cirka 6,5 miljarder kronor köper 50 procent av andelarna i bolaget Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co.

"Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2021. Affären är fortfarande föremål för granskning av berörda konkurrensmyndigheter samt andra godkännanden", skriver Volvo.

Huvudfokus är enligt Volvo att ta fram system som kan användas i tunga lastbilar, men också för andra applikationer.

"Båda parternas ambition är att göra det nya företaget till en ledande global tillverkare av bränsleceller och därmed hjälpa världen att ta ett stort steg mot klimatneutrala och hållbara transporter fram till 2050", skriver Volvo.

ANNONS
ANNONS