Volvo Cars vd Håkan Samuelsson-
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson-

Volvo kan spara miljarder på nytt handelsavtal

ANNONS
|

Fordonsindustrin i såväl EU som USA lyfts ofta fram som en vinnare om de pågående förhandlingarna kring ett frihandelsavtal, TTIP, genomförs enligt dagens målsättning. För EU:s personbilsindustri gäller i dag tullar på 2,5 procent till USA. Omvänt finns tullar på tio procent. Samtidigt finns olika regelverk för exempelvis krocktester, säkerhet och utsläppsnivåer.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson menar att raden av olika handelshinder mellan EU och USA i dag kostar företaget en miljard kronor om året. I dag anser Volvo Cars att exempelvis prislappen är för hög för att utveckla V40-modellen för den amerikanska marknaden. Sammantaget är TTIP därför något som är viktigt för Volvo Cars.

ANNONS

- Vi tror det vore bra om bilindustrin i EU och USA samlas under ett tak. Marknaderna utgör 40 procent av världsmarknaden. Istället för att vi som i dag utvecklar tekniska lösningar för två system skulle vi vinna på att samordna lagkraven. Det handlar inte om att sänka krav, utan snarare att snabbare få bättre lösningar, menar Håkan Samuelsson som under ett seminarium under måndagen i Göteborg slog fast att Volvo Cars ser fram emot ett frihandelsavtal med USA.

Samtidigt sade han att ett avskaffande av tullarna och införandet av gemensamma regelverk inte är det avgörande för om Volvo Cars ska lyckas i sin målsättning att dubbla dagens försäljning i USA.

- Vinsten av ett TTIP ligger i att vi kan använda pengarna till annat. Vi kan exempelvis investera mer i varumärket på USA-marknaden och därmed öka försäljningen.

Han ser ingen direkt fara i att det blir ökad konkurrens om EU:s tullar på USA-bilar försvinner.

- Grundinställningen är att vi inte kan bli starka genom skydd, säger Håkan Samulesson som på önskelistan också har att EU inleder förhandlingar med Indien, Brasilien och Ryssland om att riva dagens handelshinder i form av bland annat höga tullar.

Även Anne Ludvigson, vd för AB Ludvig Svensson i Kinna och ordförande för Sveriges Textil och Modeföretag, deltog under seminariet kring TTIP.

ANNONS

Utöver önskan om ett gemensamt tullsystem för textilier och slopande av tullar, skickade hon med ytterligare en fråga till Cecilia Malmströms, EU:s handelskommissionär.

- Vi säljer i meter och USA köper yards. Kan du få USA att gå över till metersystemet så vore det bra, önskade Anne Ludvigson med glimten i ögat.

FAKTA: TTIP-avtalet

• Förhandlingarna om frihandelsavtalet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) mellan EU och USA inleddes i juni 2013. Avsikten är att avtal ska vara klart under hösten 2106. Avtalet ska sedan godkännas av samtliga EU-länder och USA.

• Det främsta syftet anges vara att stimulera både EU:s och USA:s ekonomier genom ökad handel med varor, tjänster och investeringar.

• Utöver att ta bort tullar för handel med varor är målsättningen att införa gemensamma regler och standarder för produkter.

• En av utgångspunkterna i förhandlingarna är att parterna slagit fast att nuvarande skyddsnivåer för miljö, säkerhet och hälsa inte ingår i förhandlingarna.

ANNONS