Volvo CE skrotar diesel i nya lättare anläggningsmaskiner

Volvo Construction Equipment (CE) satsar på dieselfria kompaktmaskiner och ska senast i mitten av 2020 påbörja lanseringen av två serier helt eldrivna anläggningsfordon, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Fordonsindustrins omställningen mot ett större eldrivet utbud gäller inte enbart på personbilssidan. Från och med mitten av 2020 ska Volvos CE, som tillverkar anläggningsmaskiner, börja lansera mindre eldrivna hjullastare och grävmaskiner, uppger bolaget i ett pressmeddelande. I samband med omläggningen mot eldrift avslutar Volvo CE utvecklandet av dieselteknologi för dessa kompaktmaskiner, fortsätter bolaget.

– Vi bedömer att den teknik vi utvecklat nu är tillräckligt pålitlig, vilket i kombination med förändrade kundbeteenden och skärpt miljölagstiftning innebär att tiden är inne att satsa på elektriska kompaktmaskiner, kommenterar Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Beslutet följer på ett antal tester och demonstrationer av elektriska konceptmaskiner som Volvo genomfört tillsammans med kunder. Ett exempel på ett sådant samarbete är vad AB Volvo kallar Electric Site, där bolaget tillsammans med Skanska testat elektrifierade och förarlösa maskiner vid Vikans kross, byggjättens stora bergtäkt på Hisingen. Forskningsprojektet kunde visa på kraftig sänkta koldioxidutsläpp och minskade energikostnader, vilket GP tidigare rapporterat om.

ANNONS

LÄS MER:Succé för Volvo-projekt i Göteborg

Men att hela utbudet av anläggningsmaskiner snart skulle på gå el är inte troligt. Enligt Volvo CE förblir diesel den mest fördelaktiga energikällan för de större maskinerna.

Redan under våren kommer de första maskinerna att presenteras när Volvo CE ställer ut på Baumamässan utanför München. Därefter följer en stegvis introduktion som skalas upp 2020.

LÄS MER:Volvos elektrifierade maskiner ska förändra världen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS