Volvo Cars globala försäljning ökade i oktober.
Volvo Cars globala försäljning ökade i oktober. Bild: ADAM IHSE / TT

Volvo Cars globala försäljning ökar – fortsatt tapp i Europa

Volvo Cars globala försäljning steg med över 7 procent i oktober. Men i Europa redovisar biljätten fortfarande en negativ utveckling jämfört med förra året. Hittills i år har försäljningen i Europa sjunkit med 17,6 procent.

ANNONS
|

65 290 bilar – det blev Volvo Cars totala försäljning i världen i oktober. Det innebär en ökning med 7,1 procent jämfört med samma månad i fjol, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Starkast i oktober gick marknaderna i USA och Kina, där försäljningen ökade med 21,4 respektive 19,1 procent.

Men sett till perioden januari-oktober i år är siffrorna något dystrare, och endast i Kina har utvecklingen gått uppåt – med 5,2 procent. På resterande marknader har Volvo Cars sett försäljningen minska, och allra störst är tappet i Europa. Där ligger försäljningen på minus 17,6 procent, jämfört med perioden januari-oktober 2019.

ANNONS

Till och med oktober i år har Volvo Cars sålt 9,2 procent färre bilar än i fjol.

LÄS MER:Efter beskedet om nya restriktioner – så påverkas ditt jobb i Göteborg

LÄS MER:Elbilsförsäljning tredubblas i Europa

Ännu ingen effekt av nya nedstängningar

Louise Anderberg, presstalesperson på Volvo Cars, säger till TT att det är för tidigt att spekulera i hur nya coronarestriktioner runtom i Europa kan påverka bolaget.

– Just nu ser vi ingen effekt av de nya nedstängningarna. De har ju nyss börjat. Vi får avvakta och se, precis som många andra.

I nuläget har biljätten inga planer på att stänga ner någon fabrik, så som man tvingades göra i våras.

– Det är fortfarande stor efterfrågan i många länder, och vi levererar enligt våra planer, så ännu finns ingen anledning till oro. Men vi följer naturligtvis utvecklingen på marknaden, säger Louise Anderberg till TT.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS