Visa och Coinbase i bråk om dubbla betalningar

Kunder som köpt kryptovalutor på en av världens största bitcoin-börser har fått betala betydligt mer än väntat. Nu ligger kortföretaget Visa och Coinbase i luven på varandra.

ANNONS
|

Coinbase är USA:s största handelsplats för kryptovalutor som till exempel bitcoin, litecoin och ether. Många svenska kryptofantaster använder också sidan för att köpa de digitala valutorna.

De senaste veckorna har dock flera kunder, som betalat sina köp med kreditkort, debiterats höga avgifter, ibland flera gånger för samma köp. Kunder har också klagat på att de dragits, rapporterar finanssajten Bloomberg.

Storbanker stoppar lån för kryptovalutor

Problemen började när flera stora internationella banker, som Citigroup, Bank of America och JP Morgan Chase, i början av månaden meddelade att de generellt vill stoppa kreditkortsköp av kryptovalutor – bland annat på grund av rädsla för att kunderna inte ska kunna betala tillbaka vad de lånat. Bitcoin, och flera andra kryptovalutor, har som bekant sjunkit ordentligt i värde den senaste tiden. Bitcoin handlas till exempel idag för runt 10 600 dollar, att jämföra med i mitten av december, när du fick betala över 19 000 dollar för samma digitala mynt.

ANNONS

Och storbankerna räknar alltså med fortsatt fall framöver. Kort efter bankernas uttalanden började kunder hos Coinbase, som betalat sina kryptovalutor med kreditkort som ännu inte stoppats, klaga på att de bland annat debiterats höga avgifter, ibland två eller flera gånger för samma köp.

Användare anklagade bland annat Coinbase, som tidigare haft tekniska problem på grund av överbelastningar, för att ligga bakom de försvunna pengarna.

Skyller på Visa

På fredagen gick dock handelsplatsen ut och förklarade att felet är Visas - som kodat om betalningar till Coinbase, med följden att avgifterna för kunderna höjts och vissa har fått betala för samma sak flera gånger om, skriver tekniksajten techcrunch.

Efter en relativt hätsk ordväxling mellan Coinbase och Visa på twitter gick bolagen under fredagen ut med ett gemensamt uttalande där de säger att de nu jobbar tillsammans för att snabbt kunna återbetala drabbade kunder.

Det enorma intresset för kryptovalutor har gjort grundarna bakom Coinbase mycket framgångsrika. Startup-bolaget värderas idag till 1,6 miljarder dollar – runt 12,7 miljarder svenska kronor. Enligt källor till Bloomberg står betalningar med kreditkort för runt 20 procent av sajtens totala omsättning, och det är främst de nya kunderna som betalar med kort. Problem med just betalkort kan därför ställa till det ordentligt för Coinbase.

ANNONS

Bitcoin och andra kryptovalutor köps och säljs idag på en mängd internationella börser, de allra flesta är dock väldigt nya och det är ibland mycket svårt att avgöra vilka som är seriösa. Det har till exempel, genom åren, rapporterats om flera falla av bitcoin-stölder, när hackare tagit sig in i systemen hos olika kryptomäklare.

Senast i december rapporterade Reuters till exempel om att en hackare stulit bitcoins till ett värde av 64 miljoner dollar från en slovensk sajt för kryptovalutor.

Andra uppstickare anklagas för att ta ut extrema avgifter för köp av kryptovalutor. Pierre, en kund hos danska Coinify, berättar till exempel för SVT:s konsumentprogram Plus, hur runt 75 procent av hans bitcoin-köp försvann i avgifter.

– Det fanns en liten blänkare på hemsidan om att det just då kunde bli lite höga avgifter vid köp, men jag hade aldrig kunnat drömma om att 75 procent skulle försvinna i avgifter, säger han till SVT.

ANNONS