GP testköpte14 millibitcoin inför Bar Foxx premiär.
GP testköpte14 millibitcoin inför Bar Foxx premiär.

Virtuella pengar får kritik

ANNONS
|

I måndags kunde GP berätta om det första Bitcoinköpet i Göteborg, på Bar Foxx i Vasastan. Nu har även Jonsborgs Grill på Avenyn hakat på trenden och tar emot den virtuella valutan.

Entusiasterna jublar, medan kritiker höjer ett varningens finger, framförallt på grund av att Bitcoins värde varierar kraftigt från dag till dag.

Ett bra exempel är de 14 milli-bitcoin GP testköpte inför Bar Foxx premiär. De kostade 100 kronor, men har senaste veckan varit värda både 112 och 68 kronor.

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, har länge tillhört de stora skeptikerna till Bitcoin.

–Jag blir bara starkare i min uppfattning efter rörelserna den senaste månaden. Ett försök att skapa en valuta som har dagsmässiga rörelser på mer än 20 procent kommer aldrig åtnjuta ett förtroende. Och grunden för en valuta är förtroende som ett betalningsmedel. Som valuta betraktat är det en alldeles skev produkt, säger han.

ANNONS

Men oavsett vad banker och myndigheter tycker tvingas de nu ta ställning till den nya valutan.

• SEB har nekat Bitcoinväxlare att ha företagskonto på grund av riskerna, medan Handelsbanken godkänt åtminstone ett sådant.

• 2012 krävde Finansinspektionen att svenska företag som växlar Bitcoins ska anmäla sig och därmed bli skyldiga att förhindra penningtvätt. Fyra företag har registrerat sig sedan dess.

• Enligt Skatteverket är Bitcoins inte ett lagligt betalningsmedel och ska inte momsbefrias som andra valutor. Ett första ärende ska nu avgöras av högsta förvaltningsdomstolen.

• Både Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten beskriver i sina senaste årsrapporter hur de håller ögonen på Bitcoin, på grund av möjligheten till anonymitet och frånvaron av övervakning.

• I juli uppmärksammades polisen på ett fall där 12000 kronor tvättades genom Bitcoinväxling, efter ett bedrägeri i Västra Götaland.

Dessa händelser bäddar för den reglering, som enligt Mårder skulle kunna skapa förtroende.

–Men då faller en av grundidéerna, att det ska vara fritt och anonymt. Problemet är också att den är digital och global, så man vet inte vem som har makt att reglerar en sån här sak, säger Günther Mårder.

Även om han själv är anställd på en bank, håller han med mycket av den kritik Bitcoinförespråkarna riktar mot bankväsendet:

ANNONS

Att bankerna har för höga växlingsavgifter.

Att de stjäl räntedagar med långsamma överföringar.

Att internationella transaktioner är alldeles för dyra och långsamma.

–De här tre komponenterna löser ju Bitcoin på många sätt. Det moderna banksystemet är ju allt annat än modernt.

Men tyvärr ser han ett moment 22, som enligt honom gör att det inte kan bli mycket mer än en rolig samlargrej.

–Det finns en inbyggd grundproblematik och det är valutataket på 21 miljoner för hur många Bitcoins som kan ges ut. Ett sånt tak kommer alltid leda till recession. Har du en valuta som alltid stiger i värde kommer du aldrig vilja använda den. Det leder ofrånkomligen till negativ tillväxt.

Han påpekar att andra virtuella valutor skapats, och fallit.

–Några år tillbaka pratade alla om Second Life, om att etablera sig i den virtuella världen. Där fanns det Linden Dollar och många växlade in till den valutan. Vad gör de med de pengarna idag?

Så ser myndigheterna på Bitcoin

Liz Kilenius, sektionschef, Skatteverket

- Bitcoin används inte i någon stor omfattning än, enligt vår uppfattning. Men det är viktigt att vi följer med i utvecklingen och vi har gjort en del ställningstaganden när det gäller momsen. Men vi har inte föreslagit några nya regler i dagsläget. Ett sätt som vi jobbar på är att följa betalningar och är de anonyma blir det svårare att följa pengarna på samma sätt som man kan när det finns på ett bankkonto. Det kan innebära att man använder det som ett sätt att dölja pengar.

ANNONS

Stefan Kronqvist, chef för Finanspolisen

– Det är inte inrättat för kriminalitet, men självklart kan det användas för ickelegala ändamål. Om aktörerna inte direkt står under tillsyn försvårar det möjligheten för oss att göra en korrekt bedömning av transaktionen. Det kan också försvåra kontroll av skyldigheten att förhindra penningtvätt. Det finns anledning att ta det på allvar, men den största delen av penningtvätten är fortfarande av annan karaktär. Regelverken kanske måste anpassas, men då behöver man nog titta mer ur ett internationellt perspektiv.

Johan Terfelt, enhetschef Finansinspektionen

– Bitcoin väcker ju frågor ur ett penningtvättsperspektiv, på samma sätt som vanliga kontanter. Fördelen kan vara att det går att följa Bitcoins i cyberrymden, men det går inte att säga vem som är innehavare.

– Som investering måste man känna till vilken risk man tar med den här typen av valuta, utan något rejält värde bakom. Om marknadens förtroende faller så finns det inget som backar upp, som för en statsvaluta. Spontant kan jag säga att det kan behövas informationsskyldighet till konsumenter.

ANNONS