Charlotte Forssander vill se att fler unga kvinnliga jurister väljer att stanna på advokatfirman Vinge och inte se det som att de måste välja mellan att antingen vara en närvarande förälder eller en framgångsrik advokat.
Charlotte Forssander vill se att fler unga kvinnliga jurister väljer att stanna på advokatfirman Vinge och inte se det som att de måste välja mellan att antingen vara en närvarande förälder eller en framgångsrik advokat.

Vill skicka en signal …till unga kvinnor

Charlotte Forssander på Vinges advokatbyrå beskriver sig själv som otålig, optimistisk och orädd och menar att de tre egenskaperna på samma gång är hennes sämsta och bästa.

ANNONS
|

Du är specialiserad på arbetsrätt – var det vad du drömde om när du pluggade juridik?

– Jag tänkte inte så konkret. Jag och många med mig i min generation lockades till juridiken av Lagens änglar och andra amerikanska tv-serier med advokater. Hillstreet Blues med den där jättecoola mörkhåriga advokaten som var ihop med polischefen… Skämt åsido, jag har alltid tyckt om att skriva, argumentera och varit intresserad av politik, så juridik kändes naturligt. Men exakt vad jag ville göra svängde fram och tillbaka under utbildningen, ja, även efter den.

Så vad gjorde du efter utbildningen?

– Först satt jag ting, något man på den tiden nästan förväntades göra om man hade betyg som räckte. Sedan fick jag jobb hos Konsumentombudsmannen och därefter på Stockholms stads juridiska avdelning. Där blev jag ganska snabbt en sorts in-house biträdande jurist åt en extern advokat på Vinge som hade anlitats i ett ärende där 150 hemspråkslärare hade stämt staden. Det var då jag började jobba med arbetsrätt.

ANNONS

Sedan flyttade du till USA.

– Jag hade inte gjort något roligt mellan gymnasiet och universitetet, mina föräldrar tyckte att jag skulle börja plugga om jag kom in, och det var jag innerst inne lite småbitter för. När jag var på semester i New York fick jag en stark känsla av att det var ett stort missförstånd att jag inte bodde där. Så jag fick stipendium för att plugga en master i New York och efteråt fick jag jobb på en stor byrå, O’Melveny & Myers. Efter två år flyttade jag hem, bland annat eftersom jag inte såg några bra förebilder på byrån när det gällde att kombinera jobb och familjeliv. Så jag började arbeta heltid med arbetsrätt på Vinge i Stockholm. Efter sex år flyttade jag till Göteborg där jag blev delägare efter ett par år och efter ytterligare några år Managing Partner.


    Bild: Lisa Thanner.
Bild: Lisa Thanner.

Hur funkar det att bli delägare – går man in med pengar?

– Nej. Men man måste ha lyckats förmedla att man nog är en person som kan generera uppdrag och omsättning för byrån. Man måste vara en duktig advokat och kollega och visa att man har lite sticking power – att klienter kommer att vilja vända sig till en.

ANNONS

Varför är affärsjuridiken så osynlig för den breda massan?

– Det som brukar plockas upp är David mot Goliat-historier, eller fall med inslag av brottslighet, anställda som stjäl företagshemligheter till exempel. Men kommersiella avtalstvister företag emellan ligger det inte i företagens intresse att blåsa upp. Ofta vill man ju ha ett fortsatt samarbete när tvisten är löst. I brottmål är det oftast allmänheten mot gärningsmannen, men i affärslivet är det inte så.

Borde inte jurister vara ute och tycka till lite mer om nya lagar?

– Jo, verkligen. Och det är en trend just nu, verkar det som. Högsta domstolens nya ordförande Stefan Lindskog är till exempel väldigt publik och sätter gärna strålkastarljus på lagar som inte fungerar. En del säger – vad är det här för aktivist-HD – men jag tycker det är bra. Även Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, är ute och tycker mycket på ett ganska kontroversiellt sätt.

Ni i den privata juristbranschen då, borde inte ni tycka till lite mer?

– Det tycker jag vi gör, men kanske mer i juristcommunityt. Jag skulle kunna vara mer publik, men jag skulle behöva förankra mitt tyckande hos mina klienter och min byrå i så fall.

ANNONS

För två år sedan skrev du en krönika i Dagens juridik om att fler kvinnor måste bli delägare i advokatbyråer. Varför är det viktigt?

– Vi har inga problem att rekrytera unga duktiga kvinnliga jurister. Däremot förlorar vi dem ofta innan de hinner ta nästa steg hos oss. De flesta blir bolagsjurister. För oss är det tråkigt att förlora deras individuella kompetens, men det är också sorgligt ur ett mångfaldsperspektiv – det är synd att byråerna ska vara så homogena.

Varför lämnar de er?

– Min bild är att de upplever att delägarskap innebär att man måste välja mellan att vara en närvarande förälder eller en framgångsrik advokat, och jag tror att avsaknaden av förebilder tolkas som att det är så. Alla familjer måste ta den diskussionen: jag vill också satsa, vi måste dela lika. Det funkar inte om den ena ska ta allt ansvar hemma, all vab, alla hämtningar och göra karriär på advokatbyrå. Våra klienter betalar höga arvoden för att vi ska kunna vara flexibla och arbeta hårt. I mitt hushåll delar vi lika av nödvändighet, eftersom jag och mina barns pappa är skilda. Men även i andra hushåll behöver det fungera så.

ANNONS

Så vad gör ni åt saken?

– Alla byråer har pratat om detta i många år utan att något hänt, och vi ville skicka en signal till unga kvinnor hos oss som går ut på att de ska känna att Vinge satsar på dem. De ska kunna gå hem och säga jag vill köra på detta, vi får dela. Vi har satt upp ett mål: när vi tittar tillbaka om fem år ska 50 procent av våra nya delägare vara kvinnor. Jag tror absolut att vi kommer nå vårt mål. Och det är inte kvotering. Hellre ingen delägare alls, än en vi tar in bara för att hon är kvinna.

Charlotte Forssander

Ålder: 46

Familj: Särbo, två barn (9 och 12 år) och två bonusbarn (14 och 16 år).

Bor: Långedrag.

Bakgrund: Juristprogrammet vid Lunds universitet, jobb på bland annat Konsumentombudsmannen, Stockholms stad, O’Melveny & Myers i New York och många år på Vinge. Specialiserad på arbetsrätt.

Gör: Managing Partner på advokatbyrån Vinges Göteborgskontor.

Forssander om...

Kollegans sommarprat

Parul Sharmas har inte jobbat så länge hos oss, men jag har träffat henne en hel del. Hon är en imponerande person och det hon sa var modigt och angeläget. Ett av hennes budskap var att företag inte kan svära sig fria genom uppförandekoderna. Det finns säkert många bolag därute som behöver tänka till här.

Att känna press

Man är inte så fräck när man klickar på länken från domstolen när domen kommer i ett mål som pågått under många år. Men den ångesten måste man försöka hantera, annars blir den ett hinder. Jag har det i alla fall har det bättre än hjärtkirurgerna. Det är ingen som ligger och dör på ett operationsbord om jag gör lite fel nån gång.

Kultur

När man jobbar intensivt är det lätt att snöa in på det och bli en ganska trist person. Jag tvingar mig själv att vidga perspektiven och är väldigt intresserad av musik, böcker, film och konst. Även fotboll, särskilt Blåvitt, står i centrum i min familj. Alla går på matcherna och är väldigt engagerade.

Om intervjun

Hur

Första dagen efter semestern ses vi på i lunchrummet på Nordstans åttonde våning där Vinge har sitt fräsiga men samtidigt nedtonade kontor. Forssander har tillbringat helgen på Way out west men verkar utvilad och glad.

Varför

Mycket medierapportering handlar om juridik – men då oftast brottmål. Affärsjuridiken är däremot ganska underbevakad. Charlotte Forssander är ett tungt namn i arbetsrättskretsar och är delägare i en av Sveriges största affärsjuridiska byråer.

Reflektioner

Forssander talar om en trend i juridikvärlden – att inte bara tillämpa och argumentera med stöd av lagen, utan också att öppet kritisera lagen och föreslå ändringar. Väldigt intressant, för nog borde juristerna själva vara de som bäst förstår vad lagändringar och lagförslag får för effekt i praktiken?

ANNONS