Facebook är på Göteborgsbesök för att berätta om nya konsumtionsmönster och användarbeteende.
Facebook är på Göteborgsbesök för att berätta om nya konsumtionsmönster och användarbeteende. Bild: Olof Ohlsson

Videor om våra liv exploderar på Facebook

Allt mer av våra liv i dag hanteras via mobilen. Många företag har inte insett det ännu utan lever kvar i den gamla världen.
– Det senaste är att vi lägger upp historier om våra liv, berättar Facebooks Sverigechef Sam Rihani.

ANNONS
|

Facebook Sverige är ute på turné för att träffa företag och människor från olika landsändar i Sverige, i samarbete med de olika handelskamrarna. På onsdagen var turen kommen till Göteborg och Göteborgs företagare hade gått man ur huse för att snappa upp de senaste trenderna inom sociala medier.

– Vi talar om vad företag och organisationer ska tänka på i dessa digitala tider, och på vilket sätt man kan främja sin affär med alla nya produkter och verktyg för att lyckas i det digitala landskapet, säger Sam Rihani.

Nytt konsumtionsmönster

Framför allt handlar det om att förstå att människors konsumtionsbeteende av olika produkter och tjänster är helt förändrat.

ANNONS

– I dag är allt mobilt. Och där finns ett stort glapp, för det är inte många företag som insett det. Man tänker fortfarande väldigt traditionellt och speglar inte dagens konsumtionsmönster, säger han.

Men man ska inte tro att det finns någon helig graal eller tio-i-topp-lista på vad människor helst klickar på för inlägg på Facebook.

– Det finns inget som vi specifikt kan säga går allra bäst. För newsfeed ser olika ut för varenda person, eftersom vi har olika preferenser och intressen. Så det finns ingen gemensam nämnare, säger Sam Rihani.

– I dag är allt mobilt, och alla företag och organisationer är inte medvetna om det, säger Sam Rihani, Sverigechef för Facebook.
– I dag är allt mobilt, och alla företag och organisationer är inte medvetna om det, säger Sam Rihani, Sverigechef för Facebook. Bild: Olof Ohlsson

Videon om mig

Men det finns en trend som lyser glasklar för närvarande – och det är videor.

– Vi ser ett tydligt skifte. Först kom textkommunikation, sedan med smartphones blev det väldigt mycket bild och med billigare bredband och mer datatrafik ser vi nu ett tydligt skifte till video. Små, korta klipp om saker som händer i ens liv både från privatpersoner och bolag. Det kommer att vara sättet vi kommunicerar på framöver och det växer explosionsartat, säger Sam Rihani.

I dag ser människor världen över 100 miljoner timmar på video på Facebook varje dag.

Den ökande konkurrensen från andra, nya sociala medier som Snapchat till exempel, ser han bara som bra och tvingar Facebook att utveckla nya produkter och tjänster som användarna vill ha.

ANNONS

Fake news-debatten

Då har debatten om mängden fake news på Facebook varit mycket mer problematisk för det globala företaget det senaste året, och tvingat det att agera och göra förändringar i produkten och tjänsterna. Det är en trovärdighetsfråga.

– Det är för tidigt att utvärdera hur det går, men det går framåt och vi jobbar för att komma tillrätta med utmaningen. Det handlar om att identifiera den typ av innehåll som klassificeras som vilseledande. Det gör att vi prioriterar ned deras rankning i newsfeed så att de får 80 procent lägre distribution än tidigare. Genom att förhindra spridning så kommer vi åt problemet, säger han.

Facebook samarbetar nu med över 20 000 personer som går igenom artiklar och inlägg så att de inte bryter mot Facebooks regler. I Sverige tar man bland annat hjälp av Viralgranskaren, som flaggar om artiklar som inte är 100 procent korrekta, och upplyser användarna om att det.

En vanligt förekommande fråga till GP:s redaktion är varför det är så svårt att komma i kontakt med Facebook?

– Det är inte svårt att komma i kontakt med oss. Vi är en global tjänst där över två miljarder människor använder våra plattformar varje månad. Det säger sig själv att det blir lite svårt att hantera det. Alla våra kontaktvägar är i dag online, och via de kanalerna kommer man i kontakt med oss på ett smidigt sätt för att få den hjälp man behöver, säger Sam Rihani.

ANNONS

FAKTA: Om Facebook

Facebook är en social nätverkstjänst som grundades 2004 av Mark Zuckerberg och hans college-rumskamrater Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes.

Mark Zuckerberg är nu största ägare i bolaget.

I dag använder över två miljarder människor Facebook som är den den sociala plattform som allra flest svenska internetanvändare (74 procent) använder, enligt undersökningen svenskarna och internet.

ANNONS