Victoria Silvstedt eller Marit Paulsen ...

ANNONS
|

Harald Treutiger, utfrågare efter Lars Leijonborgs sommartal i Marstrand i lördags, spände ögonen i folkpartiledaren. Lars Leijonborg hade redan svarat på en rad frågor om vad han föredrar: Surströmming eller ostkaka i magen. Segling eller curling på fritiden. Friedmans eller Keynes ekonomiska modeller. Anders Svensson eller Kim Källström på fotbollsplanen. Ost- eller västkusten på semestern.

Tydliga frågor med jämförbara alternativ. Det ena eller det andra.

Sedan var det alltså dags att välja mellan den internationellt kända fotomodellen Victoria Silvstedt och folkpartiets andra vice ordförande Marit Paulsen.

Stämningen var på topp i den fullsatta salen i Socitetshuset. Förväntningarna på underhållning höga.

ANNONS

"Vad skulle personen i fråga göra, exakt?" undrade fp-ledaren dröjande.

"Du får välja, du får en kvart med en av dem."

Publiken skrattade.

"En hel kvart. Då får jag ta Marit, för då måste vi ju prata lite också." svarade Leijonborg.

Skratt igen.

Folkpartiet rankar jämställdhet som en av de viktigaste politiska frågorna. Den liberala feminismen har rötter långt tillbaka i historien. "Gamla strukturer och normer gör att människor inte i främsta hand bedöms som individer utan efter könstillhörighet", står det i folkpartiets jämställdhetsprogram.

Frågan är vad Marit Paulsen och Victoria Silvstedt har gemensamt. Utöver att de är kvinnor, förstås.

Victoria Silvstedts karriär bygger på skönhetstävlingar och medverkan i filmer och reklamkampanjer. Marit Paulsen, som nyligen fick Fridegårdpriset, jobbar vid sidan av politiken på en ny roman med arbetsnamnet "Romanen om min ko".

Harald Treutiger behövde aldrig svara på vad som gör de båda kvinnorna jämförbara. Lars Leijonborg kunde välja ändå.

ANNONS