Victor Muller frias i hovrätten

Konkursade Saabs tidigare vd Victor Muller frias från misstankarna om grovt svindleri under biltillverkarens sista skälvande dagar. Även de två åtalade revisorerna frias av hovrätten.

ANNONS
|

Det var inte grovt svindleri när Victor Muller, under de sista månaderna innan Saabs slutliga kollaps, i flera medier och under en presskonferens, gav en mer positiv och hoppfull bild av biltillverkarens framtid. Det slår hovrätten för Västra Sverige nu fast.

"Hovrätten anser att Victor Muller har lämnat uppgifterna till media men bedömer att dessa inte varit vilseledande på sådant sätt att det medför ansvar för svindleri" skriver hovrätten på sin hemsida.

Muller: Fullständig förödmjukelse för åklagaren

– Det här är naturligtvis väldigt glädjande, även om det inte är överraskande – det var så här vi trodde domen skulle bli. Jag har pratat med Victor Muller och han är också väldigt glad. Hela den här processen har varit väldigt plågsam för honom och han tycker det är väldigt skönt att det nu är över, säger Hans Strandberg, Victor Mullers försvarsadvokat.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten har, fram till 6:e mars, möjlighet att överklaga domen till Högsta domstolen. Det draget skulle dock förvåna Hans Strandberg mycket.

– Det skulle vara väldigt överraskande. Åklagaren har nu fått saken bedömd av två fristående domstolar. Det här målet måste ha nått vägs ände nu, säger han.

Victor Muller själv är inte nådig i sin kritik av Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare, som drivit fallet.

– Det är en fullständig förödmjukelse för åklagaren Olof Sahlgren. Han har spenderat 10-tals miljoner svenska skattekronor. Han har kastat 7 personer till helvetet och tillbaka men inte fått en enda fällande dom. Hans chef borde ställa sig frågan om han ska behålla jobbet, säger Muller till SvD.

Åklagaren: För tidigt att uttala sig om

Chefsåklagare Olof Sahlgren har, när GP når honom på tisdagsförmiddagen, ännu inte hunnit läsa domen.

– Det ska bli intressant att läsa domskälen, med tanke på att vi menar att tingsrättens dom på de här punkterna var felaktig, säger han.

Kommer ni överklaga domen till Högsta domstolen?

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om nu, säger Olof Sahlgren.

LÄS OCKSÅ: Så gick det till när Saab gick i graven

Hovrätten friar också de två revisorer som stod åtalade för grovt osant intygande. Åklagarna menade att de angett att revisionen för 2010 avslutades den 5 april 2011, trots att den fortsatt även efter det datumet.

ANNONS

Åtalades för grova ekobrott

Hovrätten håller visserligen med om att revisionen fortsatt efter den 5 april och att revisorerna därmed intygat något som inte var sant. Men rätten tycker inte att åklagaren lyckats bevisa att den felaktiga dateringen har skett med uppsåt eller "medfört fara i bevishänseende" och friar därmed revisorerna.

Victor Muller åtalades, tillsammans med flera andra ur Saabs tidigare ledning, för bland annat svindleri och grovt försvårande av skattekontroll i samband med Saabs konkurs 2011. Målet prövades först i Vänersborgs tingsrätt, som i april förra året friade samtliga åtalade på alla punkter. Ekobrottsmyndighetens åklagare överklagade dock tingsrättens dom på två punkter – grovt svindleri som EBM menade att Victor Muller gjort sig skyldig till och grovt osant intygande, som EBM hävdade att två av Saabs tidigare revisorer gjort sig skyldiga till.

Rättegången i hovrätten hölls i december förra året.

ANNONS