AB Volvo väntas gå starkt i den kommande rapportsäsongen. Lastbilstillverkaren rapporterar delårssiffror den 24 april. Arkivbild.
AB Volvo väntas gå starkt i den kommande rapportsäsongen. Lastbilstillverkaren rapporterar delårssiffror den 24 april. Arkivbild.

Verkstad vinnare i rapportfloden

Svensk verkstads- och basindustri ser ut att bli vinnarna i den kommande rapportsäsongen. Den svaga kronan lyfter exportföretagen.

ANNONS
|

Rapportfloden smygstartades tidigare i veckan då e-handelsföretaget Dustin släppte nyckeltalen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Trots återförsäljarens styrkebesked med en överraskande hög vinst väntas detaljhandeln i stort visa på ljumna siffror när rapportsäsongen på riktigt tar fart i slutet av nästa vecka.

Blandat för detaljhandeln

- Rensat för dagligvaruhandeln som gynnades av en tidig påsk kommer detaljhandelsbolagen göra ett blandat första kvartal, säger Fredrik Ivarsson, aktieanalytiker på Kepler Cheuvreux.

ANNONS

Den bilden delar Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist.

- Vinstutvecklingen för hela konsumentvarusektorn förväntas komma in svagare med en tillväxt på 4–5 procent jämfört med samma period i fjol, säger han.

Lägre vinsttillväxt

Tonerna i moll går igen när det kommer till den samlade vinstökningen bland de rapporterade bolagen. Enligt vinst- och försäljningsprognoserna ser det första kvartalet ut att bli det sämsta på ett års tid, menar Malmqvist.

- Om man justerar för Ericsson, som på egen hand lyfter upp nivån, ligger marknadsförväntningarna för den totala vinsttillväxten på 2–5 procent, jämfört mot tidigare 7–10 procent.

Även för det här kvartalet väntas det krisdrabbade Ericsson redovisa förlustsiffror. Men det förväntande negativa resultatet om drygt 2 miljarder är i en helt annan viktklass än för ett år sedan då telekomjätten backade sex gånger så mycket.

Rapportflodens vinnare

För bolagen inom basindustrin och verkstadssektorn ser det betydligt ljusare ut. Tack vare högkonjunkturen och en försvagad krona gentemot euron pekar prognoserna mot ett starkt kvartal för de exportorienterade företagen. Ett av dem är AB Volvo.

ANNONS

- Efterfrågan på lastbilar har generellt sett accelererat kraftigt vilket talar för ett bra år för Volvo. Men man ska komma ihåg att starka kvartalssiffror inte är synonymt med en uppgång i aktiekursen, säger verkstadsanalytikern Hampus Engellau på Handelsbanken.

Dystert för byggbolagen

Enligt Boverket minskar antalet påbörjade bostadsbyggen i Sverige de kommande åren. En utveckling som spås lysa igenom när bolagen inom byggsektorn redovisar resultatsiffror för det första kvartalet.

- Byggbranschen förväntas gå sämre vilket säkert är kopplat till stämningsläget på bostadsmarknaden. Bostadsbyggandet på den svenska marknaden står för en ovanligt stor del av vinsterna för byggbranschen i landet, säger Peter Malmqvist.

TT

Fakta: Då kommer rapporterna

I veckan som kommer börjar de svenska storbolagen rulla ut delårssiffror för det första kvartalet 2018. Här är en lista av tungviktarna på Stockholmsbörsen som rapporterar.

Datum Rapporterande bolag

17 april Com Hem

19 april ABB

20 april Ericsson, Telia, SSAB

23 april Tele2, MTG, Alfa Laval

24 april Volvo, Swedbank, Axfood, Cloetta, Sandvik

25 april Nordea, Handelsbanken, NCC, Atlas Copco

26 april SKF, SCA, Kinnevik, Saab, Assa Abloy, Nokia

27 april Electrolux, Ica-gruppen, Boliden, Stora Enso, Autoliv

30 april SEB

2 maj Securitas, Fingerprint Cards, Lundin Petroleum

4 maj Swedish Match

7 maj Peab

9 maj Skanska, Mekonomen

Källa: Reuters Eikon

ANNONS