Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Naringsliv_ASTRA_webb_3.jpg
Jan-Olof Jacke, som varit bioläkemedelsföretaget Astra Zenecas vd sedan 2013, kommer nu att lämna företaget. Bild: Lisa Thanner

Vd lämnar Astra Zeneca – får nytt toppjobb

Jan-Olof Jacke från Kullavik blir Svenskt Näringslivs nya vd. Jacke lämnar därmed Astra Zeneca där han varit vd i fem år.

Det var på onsdagsförmiddagen som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kunde presentera Jan-Olof Jacke som ny vd. Jacke är sedan 2013 vd för bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca i Mölndal och ska senare i år tillträda sin nya roll. Hans uppsägningstid på Astra är sex månader.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet, säger Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

– Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning.

LÄS MER: Trendbrott för AstraZeneca: "Positivt avslut"

Enligt Astra Zeneca är det i nuläget oklart vem som tar över efter Jacke.

– Det här har gått relativt fort. Vi har precis startat igång processen för att hitta en ersättare. Tills vidare fortsätter Jan-Olof med full kraft, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.

När kan en ersättare vara på plats?

– Det är för tidigt att säga. Vi kommer kommunicera när vi har en ny vd. Vi blev informerade om detta i slutet av Svenskt Näringslivs process.

Jacke har haft toppositioner på Astra sedan 2006 då han var företagets finanschef, för att sedan bli chef för deras globala finans- och inköpsorganisation inom forskning och utveckling innan han tog över vd-posten för fem år sedan.

LÄS MER: Astra får fler anställda i Sverige vid Brexit

Jacke, som är ordförande för Ung Företagsamhet och sitter i flera styrelser, är utbildad på Handelshögskolan i Göteborg och bor i Kullavik. Han tar över efter Carola Lemne, vars avgång meddelades i mars, två år före det slutdatum hon själv siktat på. Det motiverades med att Svenskt Näringsliv, som via medlemsorganisationen representerar 60 000 medlemsföretag, står inför en stor avtalsrörelse 2020.

Mest läst