Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jan-Olof Jacke, som varit bioläkemedelsföretaget Astra Zenecas vd sedan 2013, kommer nu att lämna företaget. Bild: Lisa Thanner

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vd lämnar Astra Zeneca – får nytt toppjobb

  Jan-Olof Jacke från Kullavik blir Svenskt Näringslivs nya vd. Jacke lämnar därmed Astra Zeneca där han varit vd i fem år.

  Det var på onsdagsförmiddagen som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kunde presentera Jan-Olof Jacke som ny vd. Jacke är sedan 2013 vd för bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca i Mölndal och ska senare i år tillträda sin nya roll. Hans uppsägningstid på Astra är sex månader.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet, säger Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

  – Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning.

  LÄS MER: Trendbrott för AstraZeneca: "Positivt avslut"

  Enligt Astra Zeneca är det i nuläget oklart vem som tar över efter Jacke.

  – Det här har gått relativt fort. Vi har precis startat igång processen för att hitta en ersättare. Tills vidare fortsätter Jan-Olof med full kraft, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.

  När kan en ersättare vara på plats?

  – Det är för tidigt att säga. Vi kommer kommunicera när vi har en ny vd. Vi blev informerade om detta i slutet av Svenskt Näringslivs process.

  Jacke har haft toppositioner på Astra sedan 2006 då han var företagets finanschef, för att sedan bli chef för deras globala finans- och inköpsorganisation inom forskning och utveckling innan han tog över vd-posten för fem år sedan.

  LÄS MER: Astra får fler anställda i Sverige vid Brexit

  Jacke, som är ordförande för Ung Företagsamhet och sitter i flera styrelser, är utbildad på Handelshögskolan i Göteborg och bor i Kullavik. Han tar över efter Carola Lemne, vars avgång meddelades i mars, två år före det slutdatum hon själv siktat på. Det motiverades med att Svenskt Näringsliv, som via medlemsorganisationen representerar 60 000 medlemsföretag, står inför en stor avtalsrörelse 2020.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.