Funktionärerna Jacob Sjögren och Emma Nilsson får en hektisk helg med att hålla reda på tusentals nummerlappar på Löparservice på Svenska Mässan.
Funktionärerna Jacob Sjögren och Emma Nilsson får en hektisk helg med att hålla reda på tusentals nummerlappar på Löparservice på Svenska Mässan.

Varvet som ger guld

Göteborgsvarvet i sig omsätter årligen 60 miljoner kronor. Överskottet leder till göteborgska guldmedaljer.

ANNONS
|

Långtidsprognosen inför Göteborgsvarvet tyder på uppehåll och cirka 16 grader varmt. Perfekt väder för de 65000 löpare som är anmälda till start.

Varvet ligger nu och flåsar New York Maraton i nacken om att kalla sig världens största långlopp. I New York har 47-48000 gått i mål på senare år, i Göteborg har det legat på 45-46000 löpare som tar sig i mål.

- Det är ingen självklarhet att komma upp i de siffrorna, men vi tror att vi kommer att ligga på ungefär samma siffror som förra året. Vi är lite försiktiga med tanke på mässan och nya logistiken och allt. Sedan får vi utvärdera och se om vi kan skruva det lite till, säger varvsgeneralen Bo Edsberger.

ANNONS

Antalet anmälda deltagare ligger på 65000, men det faller alltid ifrån så Göteborgsvarvet kommer nu att ge möjlighet att överlåta nummerlappar, så att fler löpare startar.

Hela Göteborgsvarvet, med alla loppen inräknade, genererar intäkter på 60 miljoner kronor per år till Göteborgs Friidrottsförbund. Överskottet på tio miljoner kronor delas ut femton lokala friidrottsföreningar.

- Allt delas ut till föreningarna på ett eller annat sätt. Det är rena pengar, som har tiodubblats de senaste tio åren, säger Bo Edsberger.

- För tio år sedan var överskottet cirka en miljon kronor. Det kan variera något från år till år, men det har aldrig minskat. Det bara ökar, säger han.

Dessutom bidrar Göteborgs Friidrottsförbund med två miljoner kronor till andra friidrottsföreningar ute i landet.

Men det händer inte magiskt. Över 4000 funktionärer arbetar frivilligt med att få varvet att gå runt. Och under tider när Göteborg tar hem ett friidrotts-VM eller EM så finns det redan en väl inkörd grupp av funktionärer som vet hur arbetet går till.

Ju bättre Göteborgsvarvet går, desto mer pengar går ut till föreningarna och desto fler tränare kan anställas. Vilket i sin tur skapar ännu bättre resultat för de göteborgska friidrottsföreningarna. Göteborgska Friidrottsförbund växer också och kan anställa mer personal. Friidrottens hus är bekostat av intäkter från Göteborgsvarvet, och numer bedriver man också olika forskningsprojekt.

ANNONS

Fjolåret var det mest framgångrika året någonsin för friidrotten i Göteborg.

- Ungefär var femte placering av sex på svenska mästerskapen togs av en Göteborgsfriidrottare förra året. Det är helt fantastiskt, säger Bo Edsberger.

Nu är det inte bara löpare och friidrottsföreningar som har anledning att känna sig nöjda över utvecklingen med Göteborgsvarvet. Tävlingen ger också turistekonomiska intäkter till hotell, restaurang och handel.

- För staden och alla näringsidkare är det en positiv sak. Vi räknar med att det handlar om minst 200 miljoner kronor per år. Man säger att fem Göteborgsvarv motsvarar ett friidrotts-VM i turistekonomiska pengar, säger Bo Edsberger.

Att Göteborgsvarvet skulle bli en så stor tävling hade ingen kunnat förutse när den drog igång 1980. Det var först 1986/87 som man kunde se att det blivit ett så pass stort överskott att man kunde bygga Friidrottens hus.

- Det har blivit en samlingspunkt. Och de olika friidrottsklubbarna samarbetar mycket mer än vad man normalt gör ute i landet. Det har skapat en stolthet och en stark vi-känsla i och med att man är med och äger det tillsammans, säger Bo Edsberger.

Fakta: Göteborgsvarvet

  1. Göteborgsvarvet är en halvmara på 21,1 kilometer.
  2. 65000 löpare är anmälda till start lördagen den 21 maj.
  3. Totalt genomförs sju olika löpartävlingar från den 17 till 22 maj.
  4. Över 80000 personer är anmälda till samtliga tävlingar.
  5. 4000 funktionärer arbetar under Göteborgsvarvsveckan.
  6. Första Göteborgsvarvet genomfördes den 7 juni 1980.
  7. Då sprang 1800 löpare i 30-graders värme.
  8. I fjol tog sig 46500 i mål.
  9. Cirka 200000 åskådare stod längs med banan och hejade på.
ANNONS