Varningssignaler trots rekord i boksluten

De tunga Göteborgsföretagen radar upp rekord i sina bokslut. Frågan är om ”vår bästa tid är nu”, eller om det kan fortsätta ett tag till.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

GP har kunnat fylla ekonomisidorna med superlativ sedan Castellum i förra veckan drog igång bokslutssäsongen för regionens stora börsbolag. Fastighetsbolaget visade upp flera rekord, tillväxten och lönsamheten är bra, förvaltningsresultatet steg rejält det sista kvartalet och bolaget är på god väg att bli ”utdelningsaristokrat” med höjd utdelning 25 år i rad.

Och de goda tiderna syns långtifrån bara hos en kommersiell fastighetsaktör som Castellum. Den här veckan har det fortsatt med fina rapporter från tungviktare i ett brett utbud av branscher, vilket är ett riktigt styrketecken.

Lastvagnsbolaget AB Volvo slog under fjolåret rekord i både försäljning och rörelseresultat, och närmar sig en försäljning på 400 miljarder kronor. Bolaget bjuder aktieägarna på en rejäl extrautdelning.

ANNONS

Lagerkoncernen SKF hade ett rekordår med rekordstark avslutning, med ökad försäljning och vinst, stärkt balansräkning och höjd aktieutdelning. Bolaget visade tillväxt det nionde kvartalet i rad.

Hygienföretaget Essity, med stor verksamhet i Göteborg, slog förväntningarna för försäljning, resultat och lönsamhet och lämnade utdelningen, som aktiemarknaden trodde skulle sänkas, oförändrad.

Medicinteknikbolaget Getinges aktie rusade med nästan 15 procent på bokslutet. Årets orderingång var bättre än på länge, och rörelseresultatet för fjärde kvartalet var klart bättre än väntat.

Varningssignaler på horisonten

Samtidigt finns det en del varningssignaler som blinkar, både kring Göteborgsbolagen, i Sverige och internationellt.

AB Volvos orderingång sjönk oroväckande mycket under det sista kvartalet. AB Volvo är också ett företag som historiskt sett den hårda vägen fått lära sig risken med att dela ut för mycket pengar när det blir sämre tider.

SKF förväntar sig relativt oförändrade volymer under första kvartalet 2019. Det som spökar är den viktiga fordonsindustrin, som är ett globalt orosmoln och en viktig marknad för SKF. Bland andra säkerhetsföretaget Autoliv talar i sitt färska bokslut om försämrad fordonskonjunktur mot slutet av förra året.

Essity har fortfarande en bit kvar till sina mål, och ska slåss mot höga råvaru- energi- och distributionskostnader samtidigt som konkurrensen är hård.

Den starka kursreaktionen för Getinge beror inte minst på att förväntningarna var lågt ställda, och aktien är väldigt blankad. Bolagets orderingång backade det sista kvartalet, och var sämre än väntat. Även om stora affärer kan slå mellan kvartalen så finns det anledning att vara vaksam.

ANNONS

Oroväckande köp

Och för Castellums del kan man oroa sig för att jakten på nya rekord gör att bolaget inte håller tillräckligt hårt i plånboken. De senaste köpen av mark i Säve och coworkingföretaget United Spaces, där säljarna i båda fallen gör jätteklipp, är oroväckande. Delar av fastighetsmarknaden har också allvarliga problem.

Varningssignalerna dyker upp här och var även hos andra stora svenska börsbolag som presenterat starka bokslut. SEB talar exempelvis om höjda risker, nedskruvade tillväxtprognoser och en svagare aktiemarknad. Verkstadsbolaget Sandvik konstaterar att konjunkturen är uppe på toppen. Atlas Copco radar upp internationella risker som ett misslyckande kring handelsavtalen, Brexit, Gula västarna i Frankrike och svagheter i Tyskland, Italien och Turkiet. I Kina har det blivit trögare med beslutsfattandet.

Både svenska och internationella indikatorer för tillväxten sänks.

I princip alla storbolagens vd:ar vill så här långt tona ned de negativa signalernas inverkan på det egna bolaget. Men det är knappast fel att ha en beredskap för att toppen kan vara nära, och att det snart vänder nedåt – om än från rekordnivåer på många håll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS