Sveriges handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild
Sveriges handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild

Varning för handelskrig

Handelskriget har börjat, men är ännu inte fullskaligt, varnar Nordeas analytiker i en rapport som ges ut samtidigt som USA:s ståltullar på EU, Kanada och Mexiko träder i kraft. Vad som faktiskt väntar runt hörnet är dock långt ifrån klart.

ANNONS
|

"Handelskrig är bra, och lätta att vinna", slog USA:s president Donald Trump fast i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter när han i början av mars beslöt att införa tullar på stål och aluminium.

Soldater skickas ut till skyttegravarna

Hans handelsminister Wilbur Ross hade då redan flera månader tidigare, på Världsekonomiskt forum i Davos i vintras, förklarat att han ser handelskrig som någon form av naturtillstånd som alltid råder i relationerna mellan länder.

- Skillnaden nu är att USA:s soldater skickas ut i skyttegravarna, sade han.

ANNONS

Såväl EU som Kanada och Mexiko har redan utlovat motåtgärder som svar på USA:s ståltullar i form av tullar på amerikanska varor. Från EU-kommissionens sida har det presenterats en lista på varor som kan tänkas få tullpåslag, som jeans, bourbon och motorcyklar. De har valts ut då de produceras i amerikanska delstater som är viktiga fästen för Trumps republikanska parti.

Enligt Sveriges handelsminister Ann Linde (S) kommer besked om första omgången EU-tullar på USA-varor i mitten juni, när det klarnat hur USA-tullarna slår och ett tullförslag från EU-kommissionen förankrats hos medlemsländernas regeringar.

- Men vi drämmer inte till med allting på en gång, säger Ann Linde (S), som tillägger att hon hoppas att effekterna av USA:s ståltullar för svensk del begränsas av undantag från tullarna för specialstål som bara tillverkas i Sverige.

Redo för nästa omgång

Trump är dock redo för nästa omgång. Han tillsatte nyss en ny utredning som kan utmynna i ett beslut om tullar även på bilar och lastbilar från EU, Det skulle slå betydligt hårdare mot EU-länder som Sverige och Tyskland än ståltullarna.

ANNONS

TT: Har vi ett handelskrig nu?

- Nej, jag skulle inte vilja säga att vi har det. Men det går i den riktningen, säger Ann Linde.

Hon pekar särskilt på risken för att Trump höjer insatserna med nya tullar på fordon från EU eller liknande åtgärder mot länder som Kanada och Mexiko. Störst hot utgör dock risken att det parallella tullbråket mellan Peking och Washington ska spåra ur.

TT: Vad är ett handelskrig?

- Det innebär att alla länder börjar sätta tullar på andra länders varor och att frihandeln kraftigt beskärs, säger Linde.

Hon varnar som många andra för att det spårade ut i världskrig sist USA förde den typen av politik, på 1930-talet. Frankrikes president Emmanuel Macron var i veckan inne på samma spår.

- Ekonomisk nationalism leder till krig, dundrade Macron när USA:s handelsminister bekräftat att det blir tullar på stål och aluminium från EU.

ANNONS
TT

Fakta: Tullar på EU-export för 65 miljarder

USA:s president Donald Trump beslöt den 23 mars att införa importtullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Han hänvisade till att den stora importen av metallprodukterna till USA utgör ett hot mot nationell säkerhet enligt en lag från 1962.

De undantag från tullarna som då gavs till allierade som EU, Kanada och Mexiko togs bort i veckan.

Andra motparter har som Argentina, Australien, Brasilien och Sydkorea har fått undantag sedan de gått med på kvoter för hur mycket stål och aluminium som exporteras till USA.

USA:s tullar som nu införs slår direkt mot EU-export av stål och aluminium för 6,4 miljarder euro (cirka 65 miljarder kronor) per år. För svensk del handlar det om stålexport för cirka fyra miljarder kronor per år, cirka tio procent av den den svenska stålproduktionen.

Trump har nyligen tillsatt en utredning som kan bana vägen för nya tullar på bilar och lastbilar som exporteras från EU till USA, även det med hänvisning till nationell säkerhet.

ANNONS