Vad gav Almedalen göteborgarna?

ANNONS
|

– Medverkan är en angelägenhet för de närmast sörjande i regionen och kommunen, de träffar bara varandra, säger Annika Beijbom.

Hon var i år i Almedalen för fjärde året i rad. Tidigare har hon varit där i egenskap av folkpartistisk politiker och som kandidat till Europaparlamentet. De senaste två åren har hon "bytt sida" och rapporterat från Almedalen för nyhetssajten Nyheter 24. Hon tycker att de medverkande på Västsvenska arenan, där Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Chalmers, Göteborgs Universitet och Västsvenska handelskammaren ingår, i år varit väldigt dåliga på att föra ut sitt budskap.

– Representationen är ju ganska stor ifrån Västsverige. Samtidigt så är det en hel del programpunkter som man undrar vilka utomstående som kan vara intresserade av. Ska det bara vara för de närmast sörjande så kan vi lika gärna ha ett lokalt Almedalen på Marstrand. Då är det att kasta pengarna i sjön att åka till Visby, säger hon.

ANNONS

Dessutom anser hon att media varit för dåliga på att bevaka det informella nätverkandet i Visby, och är kritisk till att Göteborgs-Posten i år bara har en reporter, en fotograf och en skribent från ledarredaktionen på plats.

– Vilka makthavare minglar med vem? Vilka lobbygrupper finns representerade? Vilka delar av Göteborgs näringsliv finns på plats och frotterar sig med politiker? Det är sådant som vi som medborgare från Göteborg aldrig får en chans att få koll på. Dessutom har vi en Göteborgsanda som de facto är en form av korruption och Sveriges näst största morgontidning skickar bara tre personer för att bevaka allt det här. Det är ju omöjligt, säger Annika Beijbom.

Staffan Lindström, stadsdelspolitiker och politisk sekreterare för socialdemokraterna i Västra Götaland, deltog också i årets Almedalsvecka och håller inte alls med om kritiken.

– Om målet med Göteborgs närvaro i Almedalen är att få ett stort genomslag så har de väl misslyckats. Men om målet är att träffa människor, skapa nätverk och få nya idéer så är det väldigt lyckat. Om man så bara får en enda idé som till exempel kan minska ungdomsarbetslösheten så har man tjänat in den miljonen man satsat på en kvart . "Göteborgsandan" och nätverk finns i alla kommuner och för mig har det alltid varit ett positivt begrepp för samarbete. Och den varan kan vi behöva mer av.

ANNONS

Att synas i media är inte ett prioriterat mål, enligt Åse Nyberg som är projektledare för Västra Götalandsregionen i Almedalen.

– Absolut inte, det är inte ett mål överhuvudtaget för oss. Om det är målet med att vara i Almedalen så är det slöseri med pengar. Vårt mål var att få möjlighet att träffa alla de som är på plats, både människor som vi redan känner till och nya relationer, nya generaldirektörer och andra personer som är viktiga för oss, säger hon.

Hon är övertygad om att det är lönsamt att vara i Almedalen.

– Så länge de mina känner att de träffat de personer de vill träffa så är jag nöjd. Och det har jag fått signaler om att vi har uppnått i år. Men det är svårt att kommunicera värdet i det till göteborgarna. Det blir fokus på hur vi använder skattepengar, och det är såklart helt rätt. Kommunikationen kring de olika sakfrågorna kommer ju senare. Och det är sakfrågorna som är viktiga, inte att visa upp att vi har varit i Almedalen.

ANNONS