Utredning ska öka laglig nedladdning

ANNONS
|

Förbudet mot att gratis ladda ner upphovsrättsskyddat material på internet gäller sedan ett år tillbaka. Flera partier har riktat kritik mot regeringen efter lagändringen. Nu tillsätter justitieminister Thomas Bodström (s) en särskild utredare för att främja den lagliga handeln och få fler att betala för filmer och musik på nätet.

- Vi behöver fler lagliga alternativ och vi behöver få igång försäljningen på filmsidan. Det finns bra möjligheter men marknaden är för trög, säger han.

Utredaren ska tillsammans med politiska partier, artister, författare, konsumenter och olika organisationer ta fram förslag till förbättringar. Nästa år ska resultaten presenteras. Direktiven för utredningen och vem som får uppdraget står klart senare i sommar. Enligt justitieministern blir det en person som kan hela frågan, är insatt i utvecklingen och har det rätta konsumentintresset.

ANNONS

Kritiker hävdar att utredningen undviker kärnfrågan i problematiken - en anpassning av upphovsrätten.

- Vi tror på upphovsrätten. Men vi måste få den att fungera, artister och författare måste också få betalt, säger Thomas Bodström.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som är positiv till utredningen, träffar justitieministern i dag för att framföra partiets uppfattning om förbudet mot fildelning.

- Det känns som ett stort problem. Om vi gör hälften av alla svenska ungdomar kriminella tappar de respekten för lagstiftningen, säger han och tillägger att lagen borde anpassas till den nya tekniken.

Mp och c var de partier som gick emot förslaget om en lagändring. Johan Linander, rättspolitisk talesman för centerpartiet, tycker att uppdraget i utredningen borde se annorlunda ut.

- Det behövs ingen politisk utredning för att skivbolagen ska bli bättre på att sälja musik och film på nätet, säger han.

- Frågan är hur upphovsrätten ska anpassas till en digital tidsålder.

Partiet förespråkar en förkortning av tiden då ett verk är skyddat.

- Det borde handla om ett par månader, snarare än 70 år efter skaparens död som det är i dag, säger Johan Linander.

Medan kd och fp fortfarande stöder den nya lagen ser v och m möjligheter att göra förändringar. Henrik von Sydow, riksdagsledamot för m, tycker att utredningen bör omfatta en utvärdering av lagen.

ANNONS

- Det kan finnas andra sätt som gör att upphovsrätten fungerar bättre i en digital miljö, säger han.

Branschorganisationen Ifpi, som företräder skivbolagen, välkomnar tillsättningen av en särskild utredare.

- Vi tycker att det väldigt positivt att regeringen står fast vid den starka upphovsrätten som infördes för ett år sedan, säger marknadschef Hélène Rönnmark, som poängterar att branschen arbetat länge för en ökad näthandel.

- Men finns det nya vägar som en utredare kan öppna för branschen är det helt klart positivt, säger hon.

ANNONS