Oljepriset lyfter då många räknar med att olja från Iran kommer att försvinna från världsmarknaden. Arkivbild.
Oljepriset lyfter då många räknar med att olja från Iran kommer att försvinna från världsmarknaden. Arkivbild.

USA-sanktioner trycker upp oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja har lyft till de högsta nivåerna sedan hösten 2014 efter det att USA har beslutat om nya sanktioner mot Iran, världens fjärde största oljeproducent.

ANNONS
|

Ökad geopolitisk spänning i Mellanöstern har också bidragit till prisuppgången.

Sanktionerna mot Iran kommer att införas stegvis, enligt Trumpregeringens plan. Bedömare räknar med att sanktionerna kommer att dra ned Irans oljeexport med 500000 fat per dag i höst och med en miljon fat om ett år.

Bland andra Opecländer anses Kuwait och Irak ha bäst förutsättningar för att snabbt fylla upp bortfallet av olja från Iran. Samtidigt öppnar det högre oljepriset upp för lite produktionsmodeller för olja, som skifferolja i USA.

Det kraftiga prislyftet under veckan har därför planat ut strax över 77 dollar per fat.

ANNONS

Det finns dock bedömare som tror på fortsatta prislyft, bland annat då oljelandet Venezuelas produktion hotas av akuta finansiella problem.

- Vi tror att den största risken just nu är att inte ställa in sig på högre oljepriser, säger Stan Majcher på fondförvaltaren Hotchkis & Wiley.

I takt med att oljepriset ökar har även aktier exponerade mot oljesektorn lyft kraftigt.

TT-Reuters

Fakta: Oljepriset har lyft 75 procent på ett år

Med veckans prislyft till över 77 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad har världsmarknadspriset på råolja lyft med 75 procent på ett år och 16 procent sedan årsskiftet.

Men det är långt kvar till historiska topparna kring 150 dollar per fat för tio år sedan och priskorridoren kring 100–120 dollar per fat som gällde från 2011 och fram till priskraschen 2014, då oljepriset rasade från 115 dollar till knappt 50 dollar per fat på ett halvår.

ANNONS