Uppgifter: FBI utreder svenska storbanker

USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, enligt källor till Dagens industri. En halvtimme efter avslöjandet hade Swedbank och SEB:s aktier fallit med åtta respektive sex procent.

ANNONS
|

Enligt tidningens uppgifter gäller det förutom penningtvätt även bedrägeri.

USA:s justitiedepartement ska i somras ha lämnat en begäran om rättshjälp till det svenska justitiedepartementet med anledning av den amerikanska penningtvättsutredningen. Detta då USA inte har rätt att inhämta bevis på svensk mark.

Enligt Di:s källor, att brottsmisstankarna i utredningen är penningtvätt och bedrägeri. Det är dock inte känt misstankarna är fördelade mellan de tre bankerna.

En halvtimme efter Di:s avslöjandet hade Swedbank och SEB:s aktier fallit med åtta respektive sex procent. Som mest var Swedbanks fall tvåsiffrigt.

Misstankarna härrör från bankernas verksamhet i Baltikum. Det är sedan tidigare känt att amerikanska myndigheter utreder bankhärvorna där, men vilka amerikanska myndigheter som utreder har varit okänt.

ANNONS

Utreds av tre myndigheter

Enligt Di:s uppgifter utreds bankerna av tre federala myndigheter: Justitiedepartementet, den federala polisen FBI samt den federala åklagarmyndigheten i New Yorks södra distrikt.

Parallellt med den amerikanska utredningen pågår alltjämt en svensk brottsutredning mot Swedbank vid Ekobrottsmyndigheten, där brottsmisstankarna är grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

LÄS MER:Dryga böter för SEB

I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning uppgifter om 50 misstänkta Swedbankkunder i Baltikum, som genom banken hade slussat motsvarande 40 miljarder svenska kronor mellan sig och motparter i Danske Bank. Uppgifterna gjorde att både svenska Finansinspektionen och estniska Finansinspektionen, startade utredningar av Swedbank.

Sanktionsavgifter i miljardklassen

Den 19:e mars i år kom domen där Finansinspektionen konstaterade att Swedbank haft ”allvarliga brister” i sitt arbete att motverka penningtvätt i den baltiska verksamheten. Banken hade bland annat haft ”otillräckliga” rutiner och kontroller för att upptäcka misstänkt penningtvätt, för låg riskmedvetenhet och Swedbank har dessutom undanhållit dokumentation från Finansinspektionen, enligt myndigheten.

Sanktionsavgiften landade på fyra miljarder kronor – den högsta som delats ut i Sverige.

I maj gav Finansinspektionen gav SEB en anmärkning och utdelade en sanktionsavgift på 1 miljard kronor. Beslutet var ett resultat av den undersökning som sträckt sig mellan 2015 och början av 2019 och som visat förhöjd risk för penningtvätt i SEB:s dotterbanker i Baltikum.

ANNONS

Enligt Finansinspektionen hade banken inte identifierat risken för penningtvätt i den baltiska verksamheten tillräckligt bra och haft brister i sin styrning och kontroll av de baltiska dotterbankernas åtgärder mot penningtvätt.

Bekräftar att de fått förfrågningar

SEB meddelar i en skriftlig kommentar att de varit öppna med att amerikanska myndigheter ställt frågor rörande bankens åtgärder mot penningtvätt.

”Med tanke på de tidigare och nyligen avslutade tillsynsärendena i Sverige och Baltikum är det naturligt att också andra tillsynsmyndigheter ställer frågor till oss. Vi har dock inte tagit del av någon anklagelse mot SEB och vi är inte heller föremål för någon pågående sanktionsprocess, så vitt vi vet. Vi kan också konstatera att tillsynsmyndigheterna i Sverige och Baltikum inte identifierat några allvarliga brister i sina avslutade tillsynsärenden gällande SEB.

Som vi tidigare kommunicerat kan det heller inte uteslutas att nuvarande och framtida tillsynsärenden och förfrågningar från myndigheter kan leda till kritik eller sanktioner.”

”Utredningarna gör framsteg”

Även Swedbank väljer att kommenterar uppgifterna med att de är öppna med att amerikanska myndigheter fortsatt utreda banken.

– Vi är öppna, vi har tidigare kommunicerat i samband med våran senast rapport att amerikanska myndigheter fortsätter att utreda Swedbanks historiska arbete mot penningtvätt och historiskt offentliggörande av information. Däremot kan vi av legala skäl inte uttala oss om vilka myndigheter det är som utreder oss, säger Unni Jerndahl, presschef på Swedbank.

ANNONS

De vill heller inte gå in på detaljer i utredningen utan hänvisar ytterligare frågor till de amerikanska myndigheterna.

– Det vi kan säga är att utredningarna gör framsteg. Vi för en dialog med de amerikanska myndigheterna med hjälp av legala rådgivare. Utredningarna har nu pågått under hela 2020 men vi vet inte när de kommer vara klara och slutförda.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS