Turkiets finansminister Berat Albayrak vid en konferens i Istanbul den 10 augusti.
Turkiets finansminister Berat Albayrak vid en konferens i Istanbul den 10 augusti.

Turkvaluta stärkt efter finansministerns möte

Den turkiska valutan stärktes efter finansminister Berat Albayraks investerarmöte. "Turkiet kommer att gå starkare ur dessa fluktuationer", sade Albayrak om de senaste månadernas valutafall.

ANNONS
|

Han tillade att det inte finns några planer på att ta hjälp av Internationella valutafonden.

"Vi har fokuserat på att uppmuntra direkta investeringar", sade finansministern vid mötet, där hundratals utländska investerare deltog, och som citeras av den statliga tv-kanalen TRT.

I onsdags meddelade den rika gulfstaten Qatar att landet är villigt att investera 15 miljarder dollar i Turkiet – ett välbehövligt tillskott när turkarna brottas med finansieringsproblem i spåren av konflikten med USA.

Albayrak, som är svärson till president Recep Tayyip Erdogan, sade också att Turkiet ska arbeta för att få ned inflationen.

ANNONS

Liran handlades efter mötet kring 5:70 gentemot dollarn. Som mest kostade en dollar 7:24 tidigare i veckan. Fortfarande handlar det om ett valutaras på runt 34 procent sedan årsskiftet.

Dispyten med USA inrymmer flera konflikthärdar, senast USA:s krav på att Turkiet släpper den terrormisstänkte amerikanske pastor Andrew Brunson. När turkarna vägrade införde USA strafftullar på stål och aluminium, vilket fick Turkiet att kontra med mottullar.

TT-Reuters

Fakta: Turkisk valutakris

Den turkiska liran har tappat över 40 procent av sitt värde gentemot dollarn i år, bland annat på grund av den snabbt eskalerande konflikten med Washington.

Efter att ha återhämtat i veckan ligger lirans fall nu på omkring 34 procent.

Även andra tillväxtvalutor, redan hårt pressade av dollarns lyft till följd av penningpolitiska åtstramningar i bland annat USA, tar stryk i kölvattnet på den turkiska valutakrisen.

Internationella bankföreningen IIF:s ekonomer, som sedan länge pekat ut Turkiet som en av flera sårbara tillväxtekonomier med stora underskott och risk för valutakris, varnar bland annat för en liknande utveckling i länder som Sydafrika, Indonesien, Egypten och Colombia.

Fakta: Reuters, Internationella bankföreningen

ANNONS