Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, tillsammans med vicepresident Fuat Oktay, som på onsdagen meddelade Turkiets nya tullar på flera produkter från USA.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, tillsammans med vicepresident Fuat Oktay, som på onsdagen meddelade Turkiets nya tullar på flera produkter från USA.

USA fördömer Turkiets chockhöjda tullar

Turkiet fortsätter utmana Trumpregeringen och chockhöjer tullar på bilar, alkohol och tobak från USA. Vita huset fördömer det turkiska tullsvaret.

ANNONS
|

Trots att USA aviserat fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium återhämtar sig den turkiska liran, bland annat efter skärpta regler i Turkiet för bankernas valutaaffärer.

Bedömare pekar också på att återhämtningen kan ha påverkats av att Turkiet i skuggan av konflikten med USA:s president Donald Trump verkar mjuka upp relationen med EU. På onsdagen diskuterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och president Recep Tayyip Erdogan bilaterala frågor i ett telefonsamtal, enligt en källa i presidentens stab.

Släppte grekiska soldater

En turkisk domstol beslöt i tisdags också oväntat att frige två grekiska soldater, som stod anklagade för spioneri sedan de gripits inne på turkiskt territorium i mars. Domstolsbeslutet välkomnades både av Greklands premiärminister Alexis Tsipras och av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

ANNONS

"Turkiet behöver inte frukta sina europeiska grannar. Vi vill se ett demokratiskt, stabilt och framgångsrikt Turkiet", skriver Juncker i ett inlägg på Twitter.

När det gäller den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som befinner sig i husarrest anklagad för spioneri i Turkiet, är dock tonläget ett annat.

Fördubbla tullarna

Erdogan har med ett dekret beslutat att fördubbla tullarna på flera strategiska produkter från USA. Bland annat höjs tullarna på amerikanska bilar till 120 procent och alkohol från USA till 140 procent. Turkiets tullar på tobak, kosmetika, ris och kol från USA fördubblas också.

De båda Natoländerna befinner sig i en ond spiral av hot och anklagelser sedan Trump hotat med högre tullar på aluminium och stål från Turkiet om pastor Andrew Brunson inte försätts på fri fot.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay beskriver på Twitter de tullhöjningar som Turkiet nu flaggar som ett svar på USA:s "avsiktliga attacker mot vår ekonomi".

Samtidigt säger Turkiets finansminister Berat Albayrak att landet nu avser att stärka sina ekonomiska band med andra länder. Qatar har meddelat att landet kommer att göra investeringar i Turkiet till ett värde av 15 miljarder dollar.

"Beklagligt"

USA fördömde på onsdagen Turkiets tullsvar.

- Turkiets tullar är verkligen beklagliga och ett steg i fel riktning. Tullarna som USA infört mot Turkiet skedde mot bakgrund av nationella säkerhetsintressen. Deras kommer som hämnd, sade Vita husets talesperson Sarah Sanders vid en presskonferens.

ANNONS

Sanders tillade att USA:s tullar kommer att ligga fast, även om Andrew Brunson släpps, men att sanktionerna mot två turkiska ministrar kan komma att lyftas vid en frigivning av Brunson.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu dämpade den hårda retoriken något på onsdagskvällen, då han sade att Ankara är redo att diskutera situationen med USA under förutsättning att det sker utan några hot.

TT-Reuters

Fakta: Turkisk valutakris

Den turkiska liran har tappat över 40 procent av sitt värde gentemot dollarn i år, bland annat på grund av den snabbt eskalerande konflikten med Washington.

I den inledande handeln på onsdagen lyfte liran dock kraftigt till nivåer under 6 lira per dollar för första gången sedan den turkiska krisen tog fart i förra veckan. Vid lunchtid hade kurslyftet dämpats något, till en kurs kring 6:10 lira per dollar.

Även andra tillväxtvalutor, redan hårt pressade av dollarns lyft till följd av penningpolitiska åtstramningar i bland annat USA, tar stryk i kölvattnet på den turkiska valutakrisen.

Internationella bankföreningen IIF:s ekonomer, som sedan länge pekat ut Turkiet som en av flera sårbara tillväxtekonomier med stora underskott och risk för valutakris, varnar bland annat för en liknande utveckling i länder som Sydafrika, Indonesien, Egypten och Colombia.

Fakta: Reuters, Internationella bankföreningen

ANNONS