Tunnare med bättre skärpa

ANNONS
|

Skärmen med högre upplösning är en av nyheterna på Iphone 4. Jag trodde inte det skulle göra så stor skillnad. Men allt jag gör i mobilen känns plötsligt krispigare och klarare.

Iphone 4 har fått bättre kamera än förra modellen, har blixt och filmar i hd-kvalitet, och har en kamera på framsidan också.

Videosamtalen fungerar bara i wifi-nät och bara om den du talar med också har iphone 4. När du ringer upp någon och förutsättningarna finns får du en möjlighet att samtala med video. Det är begränsat men enkelt. Och gratis eftersom det sker i wifi-nät.

Iphone 4 har en annan design än föregångarna. Mobilen är tunnare, men metallkanten runt den är bredare. Den blir lite kantigare att hålla. Med ett fodral ligger den bättre i handen.

ANNONS

Knapparna på Iphone 4 är bättre än på tidigare modeller. Det är lättare att sköta volymen genom att känna sig fram och mindre risk att slå på ljudlöst läge av misstag.

Inuti har fyran bättre batteri och kraftfullare processor. Och en bättre bildsensor som ger mindre brusiga bilder i svagt ljus.

En annan ny finess är att störande bakgrundsljud filtreras bort vid samtal. Det fungerar. En av de jag testringde till tyckte ljudet blev burkigare än vid samtal från en annan mobil, de två andra tyckte det var lika bra ljud. Bakgrundsljuden dämpades för alla tre, min röst blev tydligare. "Man kan ringa från krogen och låtsas att man är på jobbet", var en kommentar jag fick.

Systemet iOS4 är samma som finns att hämta till Iphone 3GS nu. Med det kom möjligheten att köra andra program än Apples egna i bakgrunden. Det går att ha gps-navigering på medan du ringer ett Skype-samtal eller lyssna på Spotify medan du är inne på Facebook till exempel.

Det är det användarvänliga systemet och alla programmen som finns i app store som gjort iphone till en succé. Det här är mobilen som gav oss internet i fickan på riktigt, inte genom att ha mest avancerad teknik utan genom att alla kan sköta den.

ANNONS

Med Iphone 4 ligger Apple i framkant även när det gäller teknisk prestanda.

De omtalade antennproblemen har jag inte märkt något av. Inga samtal har brutits. Skulle du få sådana problem har du rätt att returnera mobilen inom 30 dagar till Apple. (Fråga operatören vad som gäller för abonnemanget)

Jag tvekar inte att utnämna Iphone 4 till bästa mobilen för dig som vill göra mer än att ringa och skicka sms. Den är inte billig. Men har du råd är frånvaron av krångel något många är beredda att betala för.

BETYG: 5 fyrar

PRIS: Cirka 6 000 kr för 16 GB, 7 000 kr för 32 GB

PLUS: Snabb, lättskött och med tillgång till många bra program och spel

MINUS: Risk att du blir beroende och ser mer på skärmen än på omgivningen.

LÄS MER: Testet fortsätter på gp.se/teknik

ANNONS