Tufft att få jobb i Frida Nordenborgs bransch

ANNONS
|

– Jag tror ändå det är viktigt att våga utbilda sig till det man vill jobba med, säger hon.

Det gäller att vara stadig på handen. 24-åriga Frida Nordenborg är i full färd med att slutföra sitt examensarbete och penslar porslin på små metallbitar. Allt överflödigt porslin tas noga bort med en plasthandske.

– Det är ett väldigt pillrigt jobb, det gillar jag, säger hon.

En tandtekniker tillverkar tandproteser, kronor, broar och implantat. Just nu studerar Frida Nordenborg hur porslinsbindningarna samspelar med metallen för att på så sätt slå fast vilket som är det bästa materialvalet.

Hon konstaterar att tandteknikeryrket är ganska tekniskt, men också hantverksmässigt. Själv har hon velat bli tandtekniker ända sedan hon gick i nionde klass och praktiserade i ett tandteknikerlabb.

ANNONS

– Det är ju ett ganska annorlunda jobb, men jag fastnade direkt. Innan jag sökte till tandteknikerprogrammet jobbade jag i ett halvår som lärling inom Folktandvården. Det var väldigt nyttigt. Jag fick en bra inblick i tandvårdsyrket och blev ännu mer säker på att det var det här jag ville hålla på med, säger hon.

Frida Nordenborg tar examen nu i juni, men att få jobb är inte alldeles enkelt. Konkurrensen om jobben är hög.

– Jag är lite orolig för hur det ska bli, men jag hoppas det kommer att lösa sig. Jag har gjort praktik på ett labb och kommer förhoppningsvis att kunna jobba lite där. Jag visste att det skulle bli svårt att få jobb så det kommer inte som någon överraskning, säger hon.

Troligtvis flyttar hon tillbaka hem till Västervik efter examen. Där har hon sin pojkvän och familj. Dessutom ökar det hennes chanser till jobb. Att få jobb i Göteborg, Malmö eller Umeå är lite extra svårt eftersom landets enda tandteknikerutbildningar finns på just dessa orter.

– Man vill ju helst inte jobba med något annat än det man utbildat sig till. Jag tror att det kommer lösa sig så småningom, säger hon.

ANNONS
ANNONS