Hård press på USA:s president Donald Trump från övriga ledarna i G7-gruppen.
Hård press på USA:s president Donald Trump från övriga ledarna i G7-gruppen.

Trump på tvärs med G7 efter skakigt möte

Samtalen med de övriga ledarna i G7-gruppen har varit "extremt produktiva", förklarade en leende Donald Trump innan han lämnade toppmötet i Kanada. Sedan hävdade USA:s president att hans land var en spargris som övriga världen ständigt stjäl ur.

ANNONS
|

- Jag anklagar inte andra ledare för detta, utan jag anklagar våra tidigare ledare, sade Trump på en presskonferens som han höll inför avfärden till Singapore för nästa veckas möte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un.

Hans avskedsanförande på pressträffen blev både utmanande gentemot de andra G7-ledarna och dubbeltydigt eftersom han förklarade att han för sin del skulle föredra en tullfri värld om bara andra länder behandlade USA schysst.

ANNONS

- Inga tullar, inga barriärer. Så borde det vara. Och inga subventioner, jag till och med säger inga tullar, betonade Trump och försvarade samtidigt USA:s nyligen införda hårda linje med tullar på aluminium och stål.

Enades om dokument

Tonen var hård mot övriga världen som Trump anser har utnyttjat USA "i årtionden".

- USA är en spargris som alla stjäl ur.

Men i samma andetag tillbakavisade USA:s president alla påståenden om att oenighet och splittring präglat toppmötet.

- Vi hade extremt produktiva diskussioner om behovet av rättvis och ömsesidig handel.

I det påståendet instämmer knappast de övriga sex ledarna i G7-gruppen. In i det sista jobbades det intensivt med att få till ett utfall av toppmötet som rymde mer än en leende fasad av påklistrad gemenskap. Länge hängde frågan i luften om det skulle bli något gemensamt slutdokument undertecknat av samtliga ledare.

ANNONS

Till slut kunde mötets värd Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillkännage att ett gemensamt dokument antagits av hela G7-gruppen, inklusive Donald Trump.

Modernisera WTO

I uttalandet skriver ledarna bland annat att de lovar att bekämpa protektionism och att fri och rättvis handel är en motor för tillväxt och jobb. Gruppen lovar också att snarast möjligt verka för att modernisera världshandelsorganisationen WTO.

Men redan medan uttalandet jobbades fram tonade Frankrikes president Emmanuel Macron ner dess betydelse och förklarade att det endast ska ses som ett steg på vägen.

- Detta skede är viktigt, men icke desto mindre är det bara en fas och det löser inte allt så vi räknar med att fortsätta arbetet de kommande månaderna, sade Macron enligt Reuters.

Tidigare under dagen hade Trump fått övriga toppmötesdeltagare att höja på ögonbrynen när han 17 minuter försenad anlände till Justin Trudeaus frukostmöte om jämställdhetsläget för världens kvinnor. Trump missade därmed Trudeaus inledningsanförande i frågan.

Skyller Krim på Obama

Trumps utspel i fredags om att han ansåg att Ryssland åter borde få ingå i G7-gemenskapen ledde också till frågor under presskonferensen inför hans avresa. Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 år 2014 efter att landet annekterat Krimhalvön.

ANNONS

USA:s president vidhöll sin åsikt att Ryssland borde få återinträda i gruppen och som svar på en fråga angående Krim och om han ansåg att halvön borde bli erkänd som ryskt territorium hänvisade han till sin företrädare på presidentposten.

- Du måste fråga president Obama, för han var den som lät Krim glida iväg. Det var hans administration och det var han som tillät Ryssland att spendera en hel del pengar på Krim.

- Obama kan säga allt han vill men han lät Ryssland ta Krim. Jag kanske skulle ha haft en helt annan attityd.

TT

Fakta: G7

G7, "group of seven", är ett internationellt informellt forum bestående av de ekonomiska jättarna USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada.

G7 bildades 1975 som G6, och Kanada kom med året därpå, för att ha ett forum för att samtala kring gemensamma ekonomiska frågor.

Ländernas ledare möts årligen för att diskutera bland annat global ekonomi, internationell säkerhet och energipolitik.

Ryssland var en del av gruppen, som då kallades G8, mellan 1998 och 2014, men stängdes av efter annekteringen av Krim.

Även EU har haft representation vid mötet, i form av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Källor: NE, CFR

ANNONS