Trump: Bilimporten ett säkerhetshot

Att USA köper så mycket personbilar från andra länder hotar landets säkerhet. Det menar president Donald Trump, som nu får handelsdepartementet att utreda tullar av samma typ som de nyligen införda på aluminium och stål.

ANNONS
LocationUSA||

"Det finns tecken på att import från utlandet under flera decennier har slitit ner vår egen bilindustri", förklarar handelsminister Wilbur Ross i en kommuniké efter att ha pratat med Trump, rapporterar medier i Washington.

"Handelsdepartementet kommer att genomföra en grundlig, rättvis och öppen utredning om huruvida sådan import försvagar vår ekonomi och kan skada nationell säkerhet".

Den säkerhetsbestämmelse som kan komma i fråga kallas avsnitt 232, och användes av Trump för de kontroversiella nya aluminium- och ståltullar som införts gentemot delar av världen och även snart kan komma att omfatta EU.

I fallet bilar blir den dock svårare att använda, rapporterar The Wall Street Journal. USA:s försvarsmakt behöver stabil tillgång till metaller och dylika råvaror, men vanliga personbilar är den inte lika beroende av.

ANNONS

Drabbar Japan

Utspelet kommer ironiskt nog bara någon dag efter det att Kina – som gått om USA som världens största bilmarknad – gått ut med beskedet att den vanligaste tullen för fordon byggda i andra länder sänks från 25 till 15 procent.

Trump har kritiserat Pekingregimen för handelshinder, men hans fordonsförslag drabbar inte i första hand Kina, utan fordonsjättar i Europa och Japan.

"Snart kommer rejäla nyheter för våra storartade amerikanska bilarbetare", twittrade Trump på onsdagen. "Efter många decennier med att era jobb förlorats till andra länder har ni väntat länge nog!".

Ingen positiv

Tidigare har han om europeiska länder skrivit att, "de gör det omöjligt för våra bilar (och annat) att säljas där. Stor handelsobalans!".

Och obalanserna har han i och för sig rätt i. En USA-byggd bil som säljs i EU beskattas i dag med 10 procent när den passerar gränsen, medan taxan i Kina alltså ska sänkas till 15 procent. Motsvarande tariff i USA är bara 2,5 procent i nuläget.

De senaste årens frihandelsförhandlingar har dock syftat till att snarare sänka höga tullar än att höja de låga, och Trumps strategi möts av omfattande kritik.

Under våren har USA infört nya tullar på aluminium och stål, 10 respektive 25 procent. Ett antal viktiga handelspartner har dock fått tillfälliga undantag. För EU:s del avgörs i dagarna om undantaget ska förlängas efter kommande månadsskifte.

ANNONS

När nyhetsbyrån Reuters frågade 104 ekonomer om metallavgifterna svarade nästan 80 procent att de kommer att skada USA:s ekonomi. Övriga sade att tullarna inte kommer att få någon större effekt. Ingen trodde att följderna blir positiva.

Fakta: USA:s export och import av bilar

Förra året importerade USA fyra gånger fler bilar än landet exporterade.

8,3 miljoner personbilar med flera liknande fordon som byggts i andra länder köptes in, till ett sammanlagt värde av 192 miljarder dollar (1,7 biljoner kronor).

De flesta kom från grannländerna Mexiko (2,4 miljoner) och Kanada (1,8 miljoner), där många globala biljättar har fabriker och sammansättningsanläggningar.

Trea på listan var Japan (1,7 miljoner), fyra Sydkorea (930 000), Tyskland, som exporterar mer bilar än hela övriga EU tillsammans, skeppade över 500 000 exemplar.

Bilar byggda i USA och sålda i andra länder uppgick bara till 2 miljoner. Värdet av den exporten var 57 miljarder dollar.

Källa: Reuters

ANNONS