Trassel 2: Vem ska betala för barnen?

ANNONS
|

Vem som ska betala vad och hur mycket när man har barn tillsammans men inte längre bor ihop - det är det lätt att bli ovänner om. Förutom att barnen är inblandade så rör pengar gärna upp många känslor.

Även om barnen bor växelvis hos båda föräldrarna kan det numera bli aktuellt med underhållsbidrag om det är stora inkomstskillnader mellan föräldrarna, enligt ett avgörande från Högsta Domstolen.

Kan man inte enas om underhållsbidrag i avtal så får domstolen avgöra. Det finns också möjlighet att istället för underhållsbidrag vända sig till Försäkringskassan för underhållsstöd. Det kan man inte få vid växelvis boende.

ANNONS

Om den parten som ska betala vägrar, så går Försäkringskassan in och betalar ut max 1273 kronor i månaden till den förälder som barnen bor hos. Sedan kräver Försäkringskassan in motsvarande belopp från föräldern som inte betalat.

Kan ni själva komma överens om underhållsbidraget är det inte för den skull skrivet i sten att det ska vara 1273 kronor. Det beror på inkomstnivåer och levnadsstandard. Försäkringskassan har en mall på sin hemsida, forsakringskassan.se, som kan användas för att räkna ut vilken summa som är lämplig.

ANNONS