När småföretagen spår utvecklingen för de närmaste tolv månaderna drar de ned på förväntningarna jämfört med tidigare. Arkivbild.
När småföretagen spår utvecklingen för de närmaste tolv månaderna drar de ned på förväntningarna jämfört med tidigare. Arkivbild.

Toppen nådd för småföretagskonjunkturen

Småföretagen i landet drar ned på förväntningarna om konjunkturen. För andra året i rad pekar Småföretagsbarometern på en svalare ekonomi.

ANNONS
|

- Vi konstaterar att toppen i konjunkturen verkar ha passerats. De förväntningar som företagen hade förra året i den här mätningen har inte alls infriats, säger företagarekonomen Johan Kreicbergs på Swedbank, som tar fram barometern tillsammans med Företagarna och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn bygger på svar från 4000 småföretag som uppskattat hur sysselsättning, orderingång och omsättning utvecklats.

När småföretagen spår utvecklingen för de närmaste tolv månaderna drar de ned på förväntningarna jämfört med tidigare.

ANNONS

- För många är orsaken till att de inte har lyckats expandera i den takt de trodde att de inte har fått tag i arbetskraft. Fyra av tio säger att de har tackat nej till order och beställningar, framför allt i byggbranschen, där sju av tio har fått tacka nej, säger Johan Kreicbergs.

Han tror att svårigheten att få tag i yrkesutbildad arbetskraft, kronförsvagningen och risk för osäkrare handelsklimat med hot om handelshinder dämpar småföretagens optimism.

Trots neddragna förväntningar och tecken på att toppen kan ha nåtts, så är konjunkturen fortfarande god. Sju av tio småföretagare tror att det finns tillväxtmöjligheter på lite längre sikt.

TT

Fakta: Småföretagsbarometern

4000 företag med högst 49 anställda ingår i barometern, som gjorts sedan 1985.

Företagarna bedömer hur sysselsättning, omsättning och orderingång utvecklats. Ett nettotal vägs samman av svaren. En siffra över 0 visar tillväxt. Småföretagen gör också en bedömning av utvecklingen de närmaste tolv månaderna.

I år ligger konjunkturindikatorn på 69, jämfört med 74 i fjol och 80 för 2016. Det historiska genomsnittet ligger på 76.

Bäst har det gått för företag inom tillverkningsindustrin, särskilt de som kan dra nytta av den svaga kronkursen. Utvecklingen är starkast i Kronobergs, Jönköpings och Södermanlands län.

Barometern tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Källa: Småföretagsbarometern

ANNONS