Förrädare eller inte. Tidningssmockorna viner mellan Cevians Christer Gardell och Vestas Bert Nordberg. Bild: Malin Hoelstad, Lars Pehrson.
Förrädare eller inte. Tidningssmockorna viner mellan Cevians Christer Gardell och Vestas Bert Nordberg. Bild: Malin Hoelstad, Lars Pehrson.

Toppchef rasar mot Gardell: "Den förbannade förrädaren sålde allt till kineserna"

Vindkraftföretaget Vestas ordförande Bert Nordberg går till frän attack mot Christer Gardell efter affären med Geely.

ANNONS
|

Danska Vestas svenska ordförande går till frän attack mot aktivistfonden Cevian och Christer Gardell i Berlingske Business, efter att han sålde den stora posten i AB Volvo till Geely.

"Mer patriot"

– Kapitalfonder påstår att de är långsiktiga – och denna Christer Gardell i Cevian sa sig vara långsiktig och så sålde den förbannande förrädaren allt till kineserna. Jag är mer patriotisk än så. Även om jag inte är dansk så vidhåller jag att Vestas ska fortsätta att vara dansk och jag kan mobilisera de flesta politiker och andra i industrin mot vilket bud som helst, tro mig, sade en rasande Bert Nordberg i intervjun.

ANNONS

Vestas Wind har haft ett tufft år bakom sig med krympande marginaler och det var efter Berlingskes fråga om Vestas kunde vara ett tänkbart mål för investeringsfonder, som Nordberg for ut:

– Jag är inte särskilt populär, för jag gillar inte kapitalfonder. Jag anser att de är den värsta skiten som finns i samhället.

Nordberg löjlig

Christer Gardell kallar Bert Nordbergs påhopp löjligt i ett mejl till Berlingske.

”Efter 11 års ägarskap i Volvo sålde vi 8 procent av Volvo till Geely, som är hyllat i Sverige som helägare av Volvo Cars. Att kalla oss för landsförrädare sprider närmast ett komiskt skimmer över Bert Nordberg”, skriver Gardell.

"Ingår inte dumma avtal"

Kanske utbrottet ska ses mot bakgrund av Vestas pressade läge, där Nordberg också oroas av att stålpriserna ska stiga efter president Trumps ståltullar.

– Jag är villig att offra något av marginalen för att behålla positionen. Vi konkurrerar med stora elefanter som GE och Siemens, och det känns bra att vara större än dem. Det betyder mycket för de anställda", sade han till danska Ritzau, samtidigt som han betonar att den föresatsen inte får kosta hur mycket som helst, då "det är emot min natur att ingå dumma avtal".

ANNONS